Всички сме чували за Нобеловата награда и как тя се

...
Всички сме чували за Нобеловата награда и как тя се
Коментари Харесай

Историята на Нобеловата награда: От първите лауреати до днес

Всички сме чували за Нобеловата премия и по какъв начин тя се дава единствено при в действителност значими достижения в разнообразни категории – литература, медицина, физика и други. Определено премията има статут на една от най-престижните в света и то с много огромна парична награда. Не един и двама известни персони я имат, само че какво знаем за нея, за основателя ѝ и за хората, които са я спечелили?

Кой е Алфред Нобел?

Na današnji dan, 1833. godine rođen je švedski hemičar i pronalazač Alfred Nobe
— Dejan (@DejanStokicds)
Алфред Нобел е шведски химик, инженер, откривател и предприемач, живял от 1833 до 1896 година Той е най-известен с изобретяването на динамита, мощен експлозив, който революционизира строителството, минното дело и военните дейности.

Въпреки това, Нобел също е имал доста мощен интерес към литературата, философията и обществените въпроси. В наследството си той оставя огромна част от положението си за основаване на Нобеловите награди, които се присъждат всяка година на персони с извънреден принос в региона на физиката, химията, медицината, литературата и мира. Първите Нобелови награди са присъдени през 1901 година и не престават да бъдат едни от най-престижните награди в света през днешния ден.
 Вилата на Нобел
Алфред Нобел е роден на 21 октомври 1833 година в Стокхолм, Швеция. Баща му, Имануел Нобел, е инженер и откривател, който работи по няколко значими плана, в това число построяването на мостове и здания. Алфред е третият наследник на Имануел и брачната половинка му Андриет Алсел Нобел.

Като дете Алфред се интересува от просвета и инженерство и от много ранна детска възраст демонстрира мощен интерес към химията. Когато е на 18 години, той отива да работи във фабриката на татко си в Санкт Петербург, Русия, където оказва помощ за създаването и подобряването на машини, употребявани за произвеждане на експлозиви.
 Вилата на Нобел
През 1867 година Алфред изобретява динамита. Въпреки че динамитът му е донесъл огромен финансов триумф, той също също по този начин е бил в основата на голям брой рецензии и несъгласия, защото за жалост е бил употребен в доста насилствени спорове по света.

Въпреки благосъстоянието и триумфа си, Алфред е бил надълбоко угрижен за наследството си и въздействието, което то ще има върху света. Той е бил мощно смутен от разрушителната мощ на динамита и е желал да бъде запомнен с нещо по-положително. В наследството си, което написа през 1895 година, той оставя огромна част от положението си за основаване на Нобеловите награди.

Алфред Нобел умира от инсулт на 10 декември 1896 година в дома си в Сан Ремо, Италия на 63 години. Днес той е запомнен освен с изобретяването на динамита, само че и с неговата визия и благотворителност при учредяването на Нобеловите награди, които признават някои от най-големите международни достижения в науката, литературата и мира. Къщата му в Сан Ремо е отворена за туристи през цялата година и несъмнено заслужава да се посети. Така най-малко малко можем да се докоснем до неговя талант.

Нобеловите награди
 Вилата на Нобел
Нобеловите награди, както към този момент загатнах са учредени от шведския откривател и фабрикант Алфред Нобел през 1895 година Алфред Нобел оставя забележителна част от положението си, с цел да учреди тези награди, които имат за цел да признаят лица, които са създали забележителен принос в региона на физиката, химията, медицината или физиология, литература и мира.

Първите Нобелови награди са присъдени през 1901 година, пет години след гибелта на Алфред Нобел. Оттогава премиите се присъждат годишно, като се изключи няколко години по време на Първата и Втората международна война.

През годините Нобеловите награди са отличавали някои от най-влиятелните хора в съответните области. Някои забележителни спечелили включват Мария Кюри, която завоюва Нобелова премия за физика през 1903 година и Нобелова премия за химия през 1911 г.; Алберт Айнщайн, който завоюва Нобелова премия за физика през 1921 г.; Мартин Лутър Кинг младши, който завоюва Нобеловата премия за мир през 1964 г.; и Малала Юсафзай, която завоюва Нобеловата премия за мир през 2014 година
 Вилата на Нобел
В допълнение към петте първични категории, шеста категория, Мемориалната Нобелова премия за стопански науки, е основана през 1968 година от Шведската централна банка. Тази премия не е една от истинските Нобелови награди, само че към този момент е част от категориите.

Днес Нобеловите награди се смятат за най-престижните награди в съответните области и те не престават да отличават персони, които са създали извънреден принос за напредъка на знанието и подобряването на човечеството.

Има стотици хора, които са печелили Нобелови награди, откогато са основани за първи път през 1901 година Ето къс лист на някои от забележителните спечелили във всяка категория:
 Вилата на Нобел
Физика:
Алберт Айнщайн (1921 г.)Мария Кюри (1903)Макс Планк (1918)Ричард Файнман (1965)Стивън Хокинг (1988)Питър Хигс (2013)  Вилата на Нобел
Химия:
Мария Кюри (1911)Линус Полинг (1954)Дороти Кроуфут Ходжкин (1964)Пол Бърг (1980)Кари Мълис (1993)Франсис Арнолд (2018)  Вилата на Нобел
Медицина или физиология:
Александър Флеминг (1945 г.)Джонас Солк (1955)Розалинд Франклин (1962)Джеймс Уотсън (1962)Барбара Макклинток (1983)Робърт Гало (2008)  Вилата на Нобел
Литература:
Уилям Бътлър Йейтс (1923)Ърнест Хемингуей (1954)Габриел Гарсия Маркес (1982)Тони Морисън (1993)Боб Дилън (2016)
Мир:
Мартин Лутър Кинг младши (1964)Майка Тереза (1979)Нелсън Мандела (1993)Малала Юсуфзай (2014)Денис Муквеге (2018)Грета Тунберг (2019)  Вилата на Нобел
Икономика:
Милтън Фридман (1976)Амартия Сен (1998)Пол Кругман (2008)Естер Дюфло (2019)Абхиджит Банерджи (2019)Ричард Талер (2017)


Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР