Всички сме чували колко полезни са ябълките, още когато сме

...
Всички сме чували колко полезни са ябълките, още когато сме
Коментари Харесай

Ето защо трябва да ядем ябълки всеки ден

Всички сме чували какъв брой потребни са ябълките, още когато сме били деца. Нашите баби и дядовци са ни инструктирали да хапваме пресни плодове, с цел да получим от тях нужните витамини и минерали, с цел да растем здрави и мощни. Въпреки това надали доста от нас са се замисляли по какъв начин тъкмо ябълките ни въздействат, по какъв начин ги приема организма ни, може ли да ни навредят, в случай че ги консумираме погрешно. В идващите редове ще ви разкажем за преимуществата и негативните свойства на алените, жълтите и зелени плодове и какво тъкмо би трябвало да знаете за тях.

Те съдържат доста витамини и минерали

Ябълките съдържат витамини А.С.В1, В2, РР и Е, както и магнезий, фосфор, йод, желязо, селен, калий, калций, цинк. Те ни дават жизнеспособност, оказват помощ ни да се оправим със стресови обстановки и усъвършенстват мозъчната функционалност, както и сърдечно-съдовата система. Независимо от това, невероятно е да се добави дневната норма на витамини и минерали единствено с потреблението на един единствен тип плод. Витамин Ц в този плод да вземем за пример е 10 пъти по-малко в сравнение с в портокалите.
Една ябълка е с тегло 150 гр. и обезпечава едвам 8% от нужния витамин С и 2% витамин А. По отношение на йод обаче ябълките са на второ място след морските блага.

Предпазват от рак, сърдечни болести, стареене и проблеми с кръвоносните съдове

Това се дължи на антиоксидантите, които съдържат тези плодове. Освен това защищават белите дробове от никотина. Учени от Съединени американски щати са разкрили, че ябълките оказват помощ за блокирането на раковите кафези. Конкуренция им е единствено алената боровинка. Не самите плодове борят заболяванията, а телата ни, с тяхна помощ се оправят по-добре със болесттите. Корите от ябълка имат редица лечебни свойства.

Понижават кръвното налягане

Желязото, съдържащо се в ябълките, покачва равнищата на хемоглобин. Това е доста потребно при анемия. Плодовете се предлагат и на пациенти с хипертония. Те могат да намалят кръвното налягане и да отстранен непотребната сол и вода от тялото.

Подобряват храносмилането

Освен това подтикват производството на жлъчка и стомашен сок. В допълнение отстраняват и отровите от тялото.
Българките полудяха по тези 5 японски секрети за хубост

Понижават холестерола

Разтворимите ябълкови нишки свързват мазнините в червата, което води до понижаване на холестерола в кръвта и защищава от несъразмерното му струпване. Диетолози са стигнали до извода, че след три седмици диета с ябълки, холестеролът може да спадне с до 30%.

Помагат за намаляване

Ябълките имат доста ниско калорийно наличие, в случай че се употребяват в прясна и печена форма. В тях няма мазнини, само че има въглехидрати, които могат да ви дадат чувство за задоволеност за известно време.

Червени, жълти или зелени? Кои са по-добри?

За да вземете максимума от потребни свойства, би трябвало да разберете кой тип ябълки е най-полезен за вас. Цветът им се въздейства от съществуването на пигменти, хлорофил, антоцианини и каротеноиди в корите. Всеки има обичани ябълки. Най-вероятно тялото интуитивно протяга ръка към цвета, който отразява съществуването навръх тези витамини, които са най-подходящи за него сега. Зелените ябълки съдържат минимум захар и надлежно имат най-малка калорийна стойност. Те отстраняват токсичните субстанции от тялото. Киселите ябълки не предизвикват алергии и въздействат позитивно на здравето на зъбите и устната празнина. Добри са при затлъстяване и диабет. Червените ябълки са сладки и се предлагат на хора със сърдечни болести, бъбречни и чернодробни проблеми. Те са съвършени при проблематична кожа, само че захарта им вреди на зъбния гланц. Не е целесъобразно диабетици да ги употребяват. Жълтите ябълки имат по-малко желязо, само че повече пектини, които оказват помощ на организма в битката с токсичните субстанции. Полезни са за черния дроб и жлъчката.

Отрицателни свойства на ябълките

Дори и най-полезният артикул може да е нездравословен, в случай че се употребява прекалено. Това важи с цялостна мощ и за този плод.

Високо наличие на киселини

Ако не знаете мярката, то този фактор може да ви изиграе неприятна шефа. Хората с пептична язва, изключително на дванадесетопръстника, би трябвало да бъдат по-бдителни, тъй като за тях са противопоказни плодовете, съдържащи киселини. Все отново се счита, че една ябълка не вреди никому. Тези, които пък страдат от гастрит, е добре да хапват единствено от сладките сортове.

Отглеждане с пестициди

Става въпрос за тези лъскави ябълки, които неизбежно хващат окото ни на рафта в магазина. Трябва да сте наясно, че те не са отгледани по натурален метод. Пестицидите, химикалите и токсините се употребяват за по-бързо узряване на плодовете. Американски учени откриха, че по този начин отгледани ябълките влизат в ранглиста на топ 5 плодове, които са склонни да натрупват и задържат нездравословните субстанции.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР