Всички сме чували израза: Няма да имате втори шанс да

...
Всички сме чували израза: Няма да имате втори шанс да
Коментари Харесай

Ефектът на ореола

Всички сме чували израза: „ Няма да имате втори късмет да извършите положително първо усещане “. Някои изследвания даже демонстрират, че първото усещане се построява още в първите седем секунди от срещата ни с някого.

В своята книга „ Thinking, Fast and Slow “, психологът Даниел Канеман назовава силата на първите усещания „ резултатът на ореола “. Най-просто казано, ние си построяваме усещане въз основа на метода, по който наподобяват хората към нас, и сме склонни да отхвърляме всички доказателства, които оспорват тези наши наблюдения. За това е толкоз значимо да създадете положително първо усещане, в случай че желаете „ ореола “ да работи във ваша изгода.

Умът ни обаче има и друга система, която слага под въпрос първичното усещане. Канеман назовава този резултат „ помнещото Аз “, което задейства по-задълбочен обзор на първото усещане. Макар че идващите няколко съвета могат да бъдат потребни в самото начало, тяхното преекспониране може да бъде проблематично и контрапродуктивно.

1. Трябва да се усмихвате

Усмивката основава мощно първо усещане. Нещо повече, някои изследвания демонстрират, че усмивката е най-запомнящата се линия при първата среща с някого. По тази причина е значимо да употребявате усмивката, с цел да демонстрирате топлота и интерес към индивида, с който споделяте. Ако обаче не спирате да се усмихвате в продължението на цялото изявление за работа да вземем за пример, и то по един извънредно очевиден метод, ще накарате вашия евентуален шеф да се почувства неловко и страно.

Когато усмивката ви не пада от лицето ви, тя стартира да наподобява подправена и да ви пречи да бъдете себе си. Интервюирала съм доста претенденти за работа и умерено мога да кажа, че тези, които не стопират да се усмихват, ме напрягат и изморяват повече от всички други. Същото важи и за всички други изражения на лицето – в случай че не се трансформират в нескончаем интервал от време, стартират да наподобяват подправено.

2. Трябва да сте издокарани

Общоприетото схващане гласи, че положителното първо усещане зависи значително от метода, по който сме облечени. Това е правилно, само че не би трябвало да забравяме, че в последна този резултат е временен и не оказва съществено въздействие върху цялостното ни мнение за хората. Преди време интервюирах млад мъж за позиция в моята компания. Както можете да се досетите, аз чаках от всички претенденти за работа да бъдат облечени по внушителен метод. Тогава срещнах Андрю, който беше облечен с джинси и тениска. Той беше артист и това беше методът, по който ходеха хората от неговия отрасъл. Макар че първоначално бях стъписана и се чудех за какво е пристигнал на изявление, облечен по този метод, бързо бях превзета от неговите информационни умения, сила и наличие. В последна сметка аз му предложих позицията и му купих костюм, който той носи и до през днешния ден.

3. Общите приказки са значими

Първите усещания на евентуалния шеф зависят частично от способността ви да водите лек и неангажиращ диалог. Ако обаче разчитате прекомерно доста на общите приказки, няма да бъдете признати като сериозен кандидат за работата.

Хубаво е да покажете обществени умения при започване на срещата с няколко коментара за индивида, който ви интервюира, или за самата компания, в която кандидатствате. Кажете нещо от рода на „ Харесва ми вашия офис “ или „ Компанията ви има страхотна атмосфера “. При по-неформални събития или запознанства може да кажете „ Приятно ми е да се срещнем, слушала съм доста за вас “.

Важно е обаче да не се прекалява с общите приказки и фокусът да бъде върху съответна сериозна тематика, която желаете да дискутирате. Така че, започнете с другарски звук и няколко комплимента, след което преминете към значителната част на диалога. Например, може да кажете нещо от рода на „ Очаквах с неспокойствие това изявление, тъй като тази позиция и компанията като цяла съставляват извънреден интерес за мен “.

4. Трябва да сте положителни

Още един от най-често срещаните препоръки за основаване на положително първо усещане, който обаче може да докара до противоположен резултат, в случай че бъде преекспониран.

Започнете диалога с нещо позитивно за другия човек, компанията, която съставлява и опцията, която ви е предоставена. Иначе казано, задайте положителен звук на връзка.

Ако обаче се фокусирате единствено върху позитивни неща, рискувате да звучите незадълбочено. Ако става въпрос за изявление за работа, би трябвало да се фокусирате върху по-комплексни и сложни тематики като упования за възнаграждение, фирмена просвета и благоприятни условия за развиване – тематики, които изискват такт и деликатен метод.

В последна сметка, би трябвало да знаете, че вашата обществена еластичност и дълготрайните взаимоотношения, които градите с останалите, засенчват първото усещане.

.................

Джудит Хъмфри , създател на „ Speaking as a Leader: How to Lead Every Time You Speak “, за FastCompany.com
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР