Всички сме чували, че някои хора работят, за да живеят,

...
Всички сме чували, че някои хора работят, за да живеят,
Коментари Харесай

Работа, кариера или призвание

Всички сме чували, че „ някои хора работят, с цел да живеят, а други живеят, с цел да работят “. Според рамка, създадена първо от професор от Йейл Ейми Връзневски и нейни сътрудници, според от метода си към работата и живота хората се разделят не на два, а на три вида.

Първите са тези, които работят, с цел да живеят . Това е методът, по който множеството хора през човешката история са гледали на работата – те вършат нещо, с цел да сложат храна на масата и да имат покрив над главите си. Работата е средството за реализиране на тази цел. Академиците споделят, че тези хора имат „ ориентировка към работата “.

Вторият вид са тези с „ ориентировка към кариерата “ . Те гледат на работата като на път към постигане на избран статус, авторитет или финансово задоволство. Иначе казано, те работят, с цел да изкачват професионалната стълбица.

Третият вид стига още по надалеч. Това са хората, които не гледат на работата като на кариера, а като на предопределение. „ Хората с ориентировка към призванието постоянно разказват работата си като неразделна част от техния живот и еднаквост. Те гледат на кариерата си като на форма на себеизразяване и личностна реализация “, изяснява кариерният коуч Катрин Брукс.

Тя акцентира, че тези три вида ориентации разказват отношението ни към работата, а не съответните длъжности, които изпълняваме. Може да откриете чистачи, които гледат на работата си като на предопределение, или амбициозни административни асистенти, които мислят единствено за кариерното си развиване. Хората, занимаващи се с креативен специалности, като да вземем за пример писателите, постоянно се възприемат като хора с предопределение, само че от персонален опит мога да ви кажа, че те варират от изцяло незаинтересовани от статус и благосъстояние до такива, които вършат всичко за приемане на допустимо най-вече облаги.

Според прочуванията човешкото население е разпределено относително отмерено в тези три категории.

Това е занимателен и комфортен метод за категоризация на хората, само че има ли някакви особени изгоди от това? По думите на Брукс, на самостоятелно равнище познанието за това в коя група попадате може да ви помогне да изградите подобаваща за вас кариера и да избегнете постоянно срещани неточности.

Ако знаете каква е професионалната ви ориентировка, можете да наблегнете върху намирането на задоволство отвън работата, развивайки вашите занимания и прекарвайки повече време с близки и родственици. Хората, които са „ насочени към призванието “, би трябвало да знаят, че преследването на дадена пристрастеност може да бъде извънредно удовлетворяващо, само че в същото време с това то върви ръка за ръка с нараснал риск от бърнаут.

В неотдавнашна публикация за Quartz на Лила Маклелан ловко изяснява, че разбирането на тези три вида ориентации е доста потребно за мениджърите, които търсят нови чиновници за назначение на работа. С други думи, в случай че отговаряте за наемането на чиновници, то би трябвало да знаете освен към кой вид принадлежите, само че и каква би трябвало да бъде ориентацията на хората, които да назначите на работа.

Компаниите, написа Маклелан, „ рядко могат да оферират на всичко хора това, от което имат потребност “. „ Някои може да приоритет на хубавичко работа и огромните достижения, оставайки на назад във времето салдото сред професионалния и персоналния живот – това не би се харесало на хората, който работят, с цел да живеят. Други места пък настояват, че оферират благоприятни условия за кариерно развиване, само че на процедура не обезпечават нищо сходно “, споделя тя.

С други думи, проблеми пораждат, когато упованията на работното място (които в доста случаи не са ясно изразени) към чиновниците се разграничават от тяхната ориентировка.

При тази алтернатива няма верни отговори, а характерни потребности. Няма нищо неприятно в това да предложите четиридневна работна седмица и да опитате да привлечете надарени хора, които желаят да преследват и други инициативи отвън работата. Или пък бихте могли да насърчите основаването на просвета, ориентирана към наемането на отявлени кариеристи, подготвени да пожертват краткосрочния баланс в името на дълготрайни награди. Проблемът има само в случаите, когато не вземате тези решения умишлено и не полагате старания да гарантирате, че вашите упования за ориентацията на чиновниците дават отговор на характера на хората, които в последна сметка наемате.

........................

Джесика Стилман , бизнес блогър, за

Превод и редакция: Георги Георгиев
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР