Всички сме чували, че изминаването на 10 000 крачки дневно

...
Всички сме чували, че изминаването на 10 000 крачки дневно
Коментари Харесай

Учени развенчаха мита за 10 000 крачки дневно

Всички сме чували, че изминаването на 10 000 крачки на ден е залог за положително здраве. Но резултатите от проучване, извършено от американски учени, могат да ви изненадат.
Всъщност рекомендацията за 10 000 крачки на ден не е резултат на многогодишни проучвания.
Магическото за здравето число датира от 1964 година Тогава по време на маркетингова акция преди Олимпийските игри в Токио е стартирана продажбата на крачкомери  " Manpo-kei " (в превод значи 10 000-човек).
Оттогава стартират да се организират изследвания, сравняващи изгодите от изминаването на 5000 и 10 000 стъпки на ден. Не е изненадващо, че печели по-високият брой.
Но до последните години успеваемостта на броя на стъпките в диапазона сред пет и 10 хиляди не бе проучена. Дори и в този момент това не е изчерпателно тествано при възрастни.
Неотдавнашно изследване на професора по медицина в Харвард Имин Ли и нейните сътрудници се концентрира върху група от над 16 000 дами на възраст над 70 години. Учените се пробваха да открият връзка сред броя на изминатите денем стъпки с вероятността за гибел заради каквато и да е причина. Всяка от дамите е прекарала една седмица с мобилно устройство, което наблюдава нейната физическа интензивност.
След това откривателите вършат пауза за интервал от към четири години и три месеца. През това време 504 от дамите, взели участие в опита, са умряли.
Колко стъпки съгласно вас са правили дневно тези, които към момента са останали живи? 
Оказа се, че междинният брой стъпки, които са правили тези дами, е 5500 и даже малко нарастване на тази цифра има значение.
Изненадващо е, че толкоз дребна разлика може да има толкоз съществени последствия върху продължителността на живота.
Следвайки тази логичност, може да предположите, че колкото повече стъпки вършиме дневно, толкоз по-добре. Но това важи до избран диапазон - до 7500 стъпки дневно, след което изгодите от вървенето не са правопропорционални на броя на изминатите крачки.
 Колко крачки дневно ни трябват за здраве Колко крачки дневно ни трябват за здраве
Ходенето е в основата на естествената човешка интензивност, твърди кардиологът Лидия Йонова пред Спутник. За положително здраве и жизнеспособност човек...
Всяко покачване над тази цифра не е оказало въздействие върху продължителността на живота.
Разбира се, един от минусите на това изследване е, че не можем да сме сигурни до какъв брой физическото положение на тези дами се е влошило от изминаването на 10 000 крачки на ден.
Учените стигат до извода, че 7500 стъпки са изцяло задоволителни, само че въпреки всичко не изключват вероятността по-големият брой крачки да даде на тялото спомагателна отбрана.
В случая не би трябвало да се подценява и психологическият аспект. Целта за „ 10 хиляди крачки всеки ден “ може да наподобява плашеща и доста хора да се откажат, още преди да са пробвали.
Важно е да си поставите си цел, която е достижима за вас. Може да е повече от 10 000 крачки на ден, а може и  по-малко. Важното е да се чувствате добре и да не се насилвате за нищо.

Още от ЛЮБОПИТНО:


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР