Всички служби запознахме премиера със случилото се. От руски домейн

...
Всички служби запознахме премиера със случилото се. От руски домейн
Коментари Харесай

След съвета при Борисов: Горанов и Маринов разнищиха...

Всички служби запознахме премиера със случилото се. От съветски домейн е изпратено известие до български медии. Тези линкове водят до сървър, на който е качена информация. Това съобщи министър Младен Маринов откакто при министър председателят Бойко Борисов се организира изключителното заседание на Съветът по сигурност на Министерския съвет поради хакнатите сървъри на Национална агенция за приходите.

При Борисов бяха всички шефове на специфични служби, финансовият министър Владислав Горанов, вътрешният Младен Маринов. Силовият министър посочи, че Борисов е разпоредил в другите държавни институции да се направи инспекция с оглед те да не са " уязвими ".

" Изключително неприятна обстановка ", съобщи финансовият министър Владислав Горанов. Той разясни, че към 3% от базата данни на Национална агенция за приходите може да се смята за наранена. " Това са милиони записи, само че те може да се отнасят и за едно и също лице. Все отново са изтеглени откъслечни части ", разясни финансовият министър. " Една от услугите от 2012 година е била по-уязвима и точно тя може би е дала този достъп. Може и да има злонамерени дейности от осведомителната среда, която е вътре в Национална агенция за приходите ", сподели още Горанов и добави: " Ограничен е достъпът до услугата, която а аналитиците смятат за уязвима ".

Тази услуга е " Tax Refund ", която се употребява за възобновяване на Данък добавена стойност на българи, които са правили покупко-продажби в чужбина. Той разясни, че българското държавно управление ще потърси помощ от европейската работа по киберсигурност. Горанов съобщи, че " най-хубавите " работят по разрешаване на казуса. " Тъжният извод е, че държавните системи колкото и да се усъвършенстват са уязвими ", сподели още финансовият министър.

" Виновни и осъдени постоянно ще се търсят, в случай че се откри немарливост или несъобразителност или още повече вмешателство на чиновници от Национална агенция за приходите. Информацията, която е изтекла всъщност съществува. Засегната и разкрита е персонална информация, само че не виждам причина българските жители да се тормозят от случилото се. Но да, извънредно притеснително е, че точно тази персонална информация е изтекла. Това не е класифицирана информация ", добави Горанов. Той разясни, че данните за хакерската офанзива са постъпили през вчерашния ден. " Не можем да твърдим, че има съветска интервенция в случилото се. Това са тайни спекулации. Все отново всичко се ревизира. Дори се ревизира дали има интервенция от вътре от структурите на Национална агенция за приходите. От през вчерашния ден следобяд, цяла нощ и през днешния ден се вършат инспекции. Той разясни, че и преди е имало опит за хакерски офанзиви против Национална агенция за приходите, само че за благополучие те били предотвратени. Горанов се закани, че в случай че се откри небрежност или несъблюдение на чиновници от Национална агенция за приходите ще има санкции. " Финансовата сигурност на България е обезпечена ", увери финансовият министър и разясни, че провокациите, пред които сме изправени, са на световно равнище.

Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР