Всички си имаме любими песни, които можем да слушаме хиляди

...
Всички си имаме любими песни, които можем да слушаме хиляди
Коментари Харесай

Любимите ни песни и колко бързо ги разпознаваме

Всички си имаме обичани песни, които можем да слушаме хиляди пъти. Нямаме визия обаче за какъв брой време можем да разпознаем най-харесваните от нас части.

Според английски учени това става единствено за една до три десети от секундата. Да, тъкмо толкоз малко време. Може и да не сме подозирали, само че в действителност първата ни реакция при различаване на избрана мелодия е разширението на зениците ни.

Учени от University Collеge London работят с петима мъже и същият брой дами, които авансово им показват обичаните си песни. Изследователите намират сходна ария на някоя от посочените и пускат на всеки един от участниците към 100 фрагмента, по-кратки от секунда, от обичаната и непознатата им ария.

През цялото това време те следят електрическата интензивност на мозъка и разширението на зениците, което е мярка за възбуденост. Така учените откриват, че когато чуем обичана ария, първо зениците ни се уголемяват, след което се ангажира мозъчната ни интензивност за възобновяване на мемоари.

Направеното изобретение в действителност може да бъде доста потребно за разнообразни лечения с музика при хора с деменция, които от време на време си спомнят доста добре тъкмо избрани мелодии, написа Daily Mail. /lifestyle.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР