"Всички щастливи семейства си приличат; всяко нещастно семейство е нещастно

...
"Всички щастливи семейства си приличат; всяко нещастно семейство е нещастно
Коментари Харесай

Враждите във фамилните бизнес кланове

"Всички щастливи фамилии си приличат; всяко нещастно семейство е нещастно по своему ". Блестящата поговорка, с която Лев Толстой стартира романа си "Ана Каренина ", е еднообразно вярна и за фамилните бизнес империи. Ако пък към множеството несполучливи корекции се прибавят и мощно неуверените променливи величини на фирмите, се получава един всесилен микс. Такова е мнението на Андрю Хил - коментатор и виновен редактор на "Файненшъл таймс ". Хил наблюдава най-показателните, съгласно него, фамилни бизнес истории.

Трудно би било даже за научната фантастика да пресъздаде сагата на семейство Редстоун и на медийните им компании Viacom и СВS. От една страна е могъщият преди време патриарх - Съмнър, през днешния ден - посърнал дъртак на 96, чието предпочитание да резервира властта си мина даже през огъня - той оцеля при пожар в хотел, висейки от прозорец, до момента в който пламъците изгаряха плътта му. От другата страна е щерка му Шари - в множеството случаи подценявана и подценявана, чието въздействие върху фирмите нарастваше или се смаляваше съгласно развиването на връзките й с остаряващия й татко, както и на персоналните връзки на Съмнър с гледачки и приятелки. Миналата седмица госпожа Редстоун означи точка в своя изгода, откакто мениджърите на Viacom и СВS се съгласиха да се извърши отколешния й проект да обединят фирмите, които татко й раздели пред 14 години.



Съмнър и Шери Редстоун

Откакто фамилната драма "Крал Лир " на Уилям Шекспир участва на театралната сцена, последваха нелоши и даже по-добри нейни тълкования. Най-подходящият актуален утопичен паралел евентуално е "Наследството " - сериен филм за медийния магнат Лоугън Рой, чийто втори сезон е въодушевен частично от различията в семейство Редстоун. В първия епизод на шоуто 80-годишният Рой показва проекта си за приемствеността със известието: "Деца, трансформирах мнението си: оставам основен изпълнителен шеф и началник на компанията ". Личните изказвания на господин Редстоун съответстват даже с тази шокираща декларация. На 91-годишна възраст той показа в изявление за "Холивуд рипортър ", че няма да разисква наследствеността, тъй като "не има намерение да умира ".

Сред обичаните фамилни вражди на господин Хил от действителния живот е дългогодишната борба сред австралийския минен магнат Джина Райнхарт и част от децата й за владението на фамилния концерн. Когато стига до съда през 2012-а, госпожа Райнхарт твърди, че закриването на сдружението евентуално ще е от най-голяма изгода за децата й, тъй като ще ги накара да премислят "празничният си метод на живот и настройки ". Нейното мнение откри отзив измежду всички родители, които трябваше да затворят "банката на мама и баща " за по-нататъшни тегления.

Неустоимото шоу на Мърдок, което скоро ще навлезе в последния си сезон, също продължава да държи в напрежение феновете до момента в който "татко Рупърт " размесва непрестанно наследствените карти и разбърква орисите и финансите на потомците си. Подобно на голям брой такива семейства и тази на Мърдок евентуално ще би трябвало да стигне до групова терапия, с цел да успее да разсече възела на персоналните, финансовите и корпоративните ползи.

Доста фамилни компании са съумели да преодолеят бруталните борби за онаследяване и да подсигуряват културна естетика и дълготраен баланс. Една от тях е щатската медийна група Comcast, чийто създател - към този момент починалият Ралф Робъртс, съобщи гладко властта на сина си Браян. "Възрастният Робъртс в никакъв случай не подцени сина си. А младият мъж не спря да се поучава с татко си. Той на процедура искаше от родителя си да върви на работа всеки ден ". Това написа в своя публикация "Нюйорк таймс " през 2007-а във връзка на процеса на "смяната на караула " в Comcast.



Браян (в ляво) и Ралф Робъртс

Господин Хил постоянно е твърдял, че болните упоритости на някои членове на известните семействата могат от време на време да дадат мощен, въпреки и неустойчив подтик за прогрес в личен и корпоративен интерес. Вътрешните битки обаче съвсем постоянно са разрушителни за всеки външен акционер и доста постоянно са пагубни за душите на участниците.

Точно подобен образец са Viacom и СВS. Мисията на Шари Редстоун бе подпомагана от триумфите и фаловете на прекомерно могъщия основен изпълнителен шеф на СВS - Лес Мунвес. Но до момента в който се боричкаха за бъдещето, членовете на фамилия Редстоун, преди време - крале на осведомителното наличие, изгубиха време и, което е още по-пагубно - пропуснаха благоприятни условия. Междувременно, съперниците им се консолидираха на прага на бързата цифрова смяна, в това число и "Фокс " на Мърдок, която тази година се сля с "Дисни ".

Митологията също е богат извор на случки за фамилни разпри, при които най-често синовете заграбват властта от бащите си. Древният цар Пелий обаче нямал този "късмет ". Той бил сварен и приготвен от дъщерите си, подучени от магьосницата Медея, че по този метод ще го подмладят - безусловно недопустим проект за последователност.

Историята на госпожа Редстоун обаче е просто последната от новите "серии ", в които по-скоро дъщерите, а не синовете наследяват родителите си. Тя предлага някои поучения за тези, които са подготвени да подценен предизвестията на Толстой за фамилните раздори. Не привличайте обществения интерес, намерете доверени мениджъри, които могат да ръководят бизнеса под вашия контрол и бъдете търпеливи. Смъртта и заболяванията ще повалят даже най-твърдите и упорити династии.

И най-после - не очаквайте приключването на един разкол да спре всички бъдещи разпри. В аналите на фамилния бизнес, за разлика от научната фантастика, доста рядко се случва най-после всеки да живее щастливо.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР