Всички сертифицирани към момента гори в България преминаха през одит

...
Всички сертифицирани към момента гори в България преминаха през одит
Коментари Харесай

Еднакви изисквания за отговорно управление на горите в България


Всички сертифицирани все още гори в България минаха през одит по отношение на новите условия на FSC националния стандарт за горска сертификация. Това значи, че условията за отговорно ръководство на горите стават общовалидни за територията на цялата страна. Към момента 1 489 664 ха или съвсем 40 % от горите у нас са сертифицирани точно по FSC системата за горска сертификация. Това се споделя в известие на WWF до медиите.

Етикетът на FSC върху продуктите подсигурява, че те са резултат от обществено и екологично насочено горско стопанство. Като купуваме артикули с логото на FSC способстваме за опазването на горите, животните и растенията, които ги населяват, подобряваме качеството и количеството на водите, подкрепяме локалните общности, подобряваме изискванията за работа и сигурност на труд на работещите в горите.

„ Сертифицирането на горите по интернационалната система FSC e сериозна стъпка към виновното и стабилно ръководство на горските запаси. Повод за горделивост е, че българските гори са сертифицирани точно по тази сертификационна система, защото тя слага високи условия и стандарти. Надяваме се, че площта на FSC сертифицираните гори в България ще продължи да нараства, защото в тях се опазва околната среда, съхранява се разнообразието на растителния и скотски свят, зачитат се правата на локалното население и се съхранява културното и историческо завещание. Показателен е и обстоятелството, че над 400 компании, работещи в България в областта на дървопреработването, са сертифицирани по FSC. Това показва действителна поддръжка от страна на бизнеса към виновното прилагане на горските запаси. “, съобщи Нели Дончева, началник отдел „ Гори “ във WWF България

Системата за горска сертификация FSC е първата международна самостоятелна етикетираща система за горски артикули. Тръгнала като концепция при започване на 90-те в отговор на публичната угриженост от размерите на обезлесяването, през днешния ден тя се ползва в 8 6 страни на 5 континента. FSC има за цел да обезпечи и насърчи стопански преференциално стопанисване на горите, при съблюдаване на обществените стандарти и правата на локалното население, като в същото време се опазва и околната среда.

На 16 август 2017 година FSC утвърди българския народен стандарт, което подреди страната ни измежду първите в Европа, довели до сполучлив край процеса по създаване на национални стандарти по горска сертификация. За да запазят своя документ всички сертифицирани все още горски стопанства трябваше да преминат през одит по отношение на новите условия на националния стандарт в границите на една година,.

Изискванията на FSC за България включват:

- опазването на вододайните зони и речните течения
- опазването на уязвимите и застрашените от изгубване типове и екосистеми
- опазването на културата и поминъка на локалното население
- гарантирането правото на заслужен и безвреден труд за горските служащи
- възбрана за потребление на рискови пестициди
- възбрана за развъждане на ГМО организми в горите
- възбрана за понижаване на горските площи

FSC сертификацията се ползва в България от 2005 година и ние от WWF интензивно подкрепяме този развой. Отчитайки както ползите на природата, по този начин и тези на бизнеса и на локалните общности, системата FSC се е потвърдила като един от най-ефективните принадлежности за положително ръководство на горите на световно равнище.

Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР