Всички секции в чужбина за изборите за членове на Европейския

...
Всички секции в чужбина за изборите за членове на Европейския
Коментари Харесай

Вижте къде може да гласувате в чужбина

Всички секции в чужбина за изборите за членове на Европейския парламент от Република България са подготвени да посрещнат гласоподавателите, оповестиха от Външно, откъдето предоставихаактуален лист с адресите на местата за гласоподаване отвън страната, който може да бъде открит на уеб страницата на Министерство на външните работи .  

Министерство на външните работи провежда общо 191 изборни секции зад граница. Изборните материали са пристигнали в 190 секции и пътуват към последната - в Техеран.

Кои жители може да гласоподават в тези избори зад граница:

Правото да упражнят своят глас в изборите за членове на Европейския парламент от Република България на 26 май 2019 година имат българските жители, които са навършили 18 години към изборния ден в това число, живели са минимум през последните три месеца в Република България или в друга страна – членка на Европейския съюз и имат там адресна регистрация по непрекъснат и сегашен адрес, не са сложени под забраняване и не изтърпяват наказване отнемане от независимост.

Гласуването се организира в изборни секции в дипломатическите и консулските представителства на Република България, както и в изборни секции отвън тях, когато законодателството на приемащата страна го разрешава.

Избиратели без сегашна регистрация в Република България или друга страна в Европейски Съюз се отстраняват от изборните описи. Избирателят може да изиска да бъде включен от управляващите в изборен лист преди изборите. Ако той не е включен в изборен лист на секция отвън България, може да бъде прибавен в деня на изборите на място. В подобен случай би трябвало да се показа документ за идентичност и да се попълни общоприета декларация, че съответното лице дава отговор на критериите (например, че през последните три месеца лицето е живяло в България или в друга страна в ЕС), че не е гласувало на същите избори и няма да гласоподава в друга секция.

Българските жители, командировани за попълване на съставите на СИК на задграничните ни представителства, имат право да упражняват правото си на глас в съответната изборна секция. Това се отнася и за останалите командировани зад граница български чиновници.

Ако сте от България, само че живеете непрекъснато в страна отвън Европейски Съюз, не можете да гласувате.

Изборният ден отвън страната стартира в 7,00 ч. локално време и завършва в 20,00 ч. локално време.

В изборния ден гласоподавателят показва документ за идентичност (паспорт, персонална карта или военна карта (само за военнослужещите).
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР