Всички сектори на германската икономика са ударени от кризата в

...
Всички сектори на германската икономика са ударени от кризата в
Коментари Харесай

Бизнес климатът в Германия очаквано е на най-ниското си ниво

Всички браншове на немската стопанска система са ударени от рецесията вследствие на ковид.

Бизснес климатът в Германия през април се е намалил до най-ниското си равнище, а настроенията на мениджърите в страната са мощно песимистични в изискванията на пандемията от ковид. Индексът, измерван от института Ifo, е понижен до 74.3 пункта спрямо 85.9 през март, когато бяха въведени строги ограничения в страната, с цел да се ограничи разпространяването на вируса. Очакванията бяха цената на индикатора да бъде 80 пункта.

Президентът на института Клемент Фуст изяснява срутва с " всеобщото утежняване на актуалната обстановка ".

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Освен това упованията на фирмите за изискванията за бизнес са мощно песимистични за близкото бъдеще. Според Фуст корона рецесията е блъснала немската стопанска система с цялостна мощ, като към този момент са наранени всички сектори.

Това са следващите неприятни данни за най-голямата стопанска система в еврозоната, откакто редица производства бяха спрени поради карантината. В четвъртък показателят на мениджърските поръчки се намали съвсем на половина - от 35 до 17.1 пункта през април, което също е рекордно ниско равнище. Най-голям е спадът при услугите, като индустрията също се показва неприятно.

Скок на безработицата

На фона на икономическия срив Институтът за проучване на трудовия пазар IAB, който е част от федералната организация по труда, предвижда, че безработните в Германия ще се усилят с към 520 хиляди до над 3 млн. души тази година. Организацията предвижда стесняване на немската стопанска система с 8.4% през 2020 година поради пандемията и най-тежката криза от Втората международна война, оповестява Reuters. Брутният вътрешен артикул е намалял с 14.6% през второто тримесечие, предвиждат специалистите.

Такова стесняване на стопанската система ще се отрази съществено и на целия Европейски Съюз. Европейският комисар за вътрешния пазар Тиери Бретон счита, че съюзът се насочва към спад на брутния вътрешен артикул от 5 до 10% през 2020 година Всичко ще зависи от бързината, с която стопанската система ще стартира още веднъж да нараства. Ако нещата не се подобрят и има втори пик на епидемията, нещата могат да се влошат, предвижда Бретона.

Проблеми и във Англия

Англия, която публично напусна Европейски Съюз, само че сега договаря с Брюксел за комерсиално съглашение, също е мощно ударена от рецесията вследствие на ковид. Продажбите на дребно в страната са спаднали рекордно през март, като растежът при храните не е бил задоволителен да компенсира внезапния спад при облеклото и редица други артикули. Понижението през март по отношение на февруари е било 5.1%, като подобен размер не е регистриран от началото на тази статистика през 1996 година На годишна база спадът е също е рекорден - 5.8%

Заради запасяването продажбите на храни са скочили с рекордните 10.4% през миналия месец, а тези на алкохол - с 31.4%. На другия полюс са облеклата, където продажбите са се сринали с 34.8% по отношение на февруари.

Британската стопанска система може да изпадне в най-дълбоката криза от 300 години макар че министерството на финансите и централната банка оповестиха редица ограничения за стимулиране.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР