Поддържане на мечтата за демократичен Тайван

...
Всички са съгласни, че Тайван, тучен тропически остров, произвежда някои
Коментари Харесай

Всички са съгласни, че Тайван, тучен тропически остров, произвежда някои от най-добрите ръчно подбрани чайове в света – и най-сложните микрочипове в света. Има дълбоки културни връзки с Китай. Но дали е част от Китай?

Тук нещата се объркват. Президентът на Китай Си Дзинпин настоява, че е така, и заплашва да наложи управлението на Пекин със сила. Китайската армия проведе учения около Тайван, които много приличат на репетиции за нахлуване.

Китайският президент Си призовава за „обединение“ с ТайванКитайските военни учения симулират блокада на Тайван

Но милиони тайванци гледат на своя остров като нация вече напълно оформени. Тази сериозна разлика в мненията датира от един век, от гражданската война в континентален Китай. През 1949 г. комунистите победиха и победените националисти на Чан Кайши избягаха през морето в Тайван. И до днес мемориал в столицата Тайпе го почита, човекът, който създаде правителство в Тайван, за да се противопостави на комунистически Китай.

Седемдесет години по-късно тук процъфтява оживено отворено общество. На оживен хранителен пазар в Тайпе Бъртън Лий беше попитан дали вярва, че Тайван вече е независима държава. „Ние вече имаме независимост“, отговори той. „Имаме нашата армия, нашата икономическа система, нашия собствен вид валута, нашите хора, нашата политика.

Майкъл Коул, политически анализатор в Тайпе за Републиканския институт, каза: „За младите тайванци единственият им опит е да живеят в либерална демокрация, жизнена либерална демокрация със силно политизирано гражданско общество.“

>Кибер атаката на Китай срещу Тайван ("60 минути")

Въпреки надвисналата заплаха от Китай, животът тук тече. В час пик, поток от пътуващи се насочва към центъра на града в Тайпе, съсредоточени просто да стигнат до работа.

Столицата е мечтата на колоездача, а TSC Bike Club включва няколко бивши американци, които правят бизнес в Китай. На въпрос дали смята, че ще има война, Бенджамин Швал каза: „Надявам се, че не. Нямам кристална топка, но не мисля, че е в нечий интерес да има война. Мисля, че [по-готино] главите ще надделеят и напрежението ще спадне."

Ако е така, казва Питър Курц, ще е необходима умела дипломация: "Трябва да сме сигурни, че няма да ги подкрепяме твърде дълбоко в ъгъл, че нямат друг избор, в съзнанието си, [освен] да излязат в битка. Трябва да мислим креативно за това как Тайван може да се позиционира по начин, който да не бъде твърде заплашителен за Китай."

На кратък полет от Тайпе е отдалечен остров, Кинмен, където последният кръг от битки в една „гореща война“ приключи през 1979 г. Това е мястото, където Китай и Тайван си разменят обстрели и където отбранителните стоманени шипове бяха инсталирани на плажовете на острова, за да отблъскват китайски десантни кораби.

Сен-Бао Донг, политик от Кинмен, посочи континентален Китай – почти достатъчно близо, за да преплуваш.

Палмър попита: „Много хора смятат, че сте толкова близо до Китай, може и да си Китай?“

„Да, възрастните хора мислят така“, каза Донг. „Но ние имаме демокрация, откакто е основана страната. Тя никога не е била комунистическа.“

Поддържайки градината пред къщата си, Ю Фонг Уанг е един от тези възрастни хора. Когато я попитаха дали се чувства повече китайка или тайванка, тя мигновено отговаря: „Китайка!“

Може да не й пука, че присъединяването към Китай означава тоталитарно управление, но Йорк Ву го прави. Той показа на Палмър таванското помещение на неговия B&B в любовно реставрирана къща в китайски стил. „Ние уважаваме културата на Китай, но не и правителството, уважаваме китайската култура. Обичам свободата. Обичам възможността да изразяваме себе си свободно.“

Маневрите на Китай тази пролет бяха явна заплаха. Същото беше графично видео, пуснато от военните, изобразяващо ракети, които валят над острова. Съобщението? Съпротивата е безсмислена.

Президентът Байдън намекна, че ако Китай нахлуе, САЩ ще помогнат. Америка вече продава оръжия на тайванската армия.

ВМС готови ли са? Как САЩ се подготвят на фона на натрупването на военноморски сили в Китай ("60 минути") Защо опасните близки разговори между американските и китайските военни?

Въпреки че Тайван увеличи бюджета си за отбрана и наложи задължителна военна служба, фактът не е нито неговият въздух сила, нейната армия или нейният флот отговарят на военната мощ на Китай.

„Ако това е война, ние ще бъдем унищожени“, отбелязва генерал-майор в оставка Ричард Ху. Така че, казва той, по-добре да го избягваме. Той вярва, че Тайван просто трябва да се присъедини към Китай, но да преговаря за автономия. „Пекин може просто да остави Тайван на мира, за да можем да се насладим на свободата си, а също и на политическата система“, каза Ху.

Палмър каза: „Няма нищо в съвременния Китай при Си Дзинпин, което да предполага, че това е възможно. Това е правителство и партия, които искат пълен контрол.“

„Е, мисля все още има надежда", каза Ву.

Това е надежда, споделяна от основната политическа партия Гоминданг в Тайван, но не и от тайванските млади хора, които наблюдаваха как движението на Хонконг за автономия от Китай през 2019 г. беше смазано от Пекин.

Докато Хонконг протестира продължавайте, Китай предупреждава, че „краят идва“ („CBS This Morning“) Протести в Хонконг: Как стигнахме до тук? Продемократичното движение в Хонконг нанесе нов удар, след като организаторите на бдението на площад Тянанмън бяха арестувани Докато Apple Daily спира , Китай потуши последната светлина на свободната преса в Хонконг („CBS This Morning“)

Сега те се молят демократичната мечта на Тайван да не умре по същия начин.

      
Редактор: Ранди Шмид.

Източник: cbsnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР