Всички са равни, но някои са по-равни от другите се

...
Всички са равни, но някои са по-равни от другите се
Коментари Харесай

Промените в евротурнирите: лицемерие на УЕФА или неизбежен ход

Всички са равни, само че някои са по-равни от другите " се споделя из " Фермата на животните " на Джордж Оруел. Тези думи евентуално могат да бъдат отнесени към всяка сфера на живота, само че важат с цялостна мощ и за обстановката в европейския клубен футбол.

Той се насочва към нов стадий в историята си след потвърждаване на измененията в евротурнирите. Идеите бяха показани и признати през 2016 година и ще влязат в действие от сезон 2018-19.

Ключовото в измененията е, че подсигуряват повече места в Шампионската лига за огромните тимове от водещите шампионати. От идващия сезон става още по-трудно за тимовете от по-малките страни като България да се борят за влизане в груповата фаза на най-силния шампионат.

Половината места в групите му към този момент са обезпечени за четирите лиги с най-голям коефициент - испанската, немската, британската и италианската, а през квалификациите ще преминат единствено шест тима.

Още осем тима ще имат директни квоти - по два от страните, които заемат пето и шесто място в ранглистата на УЕФА (Франция и Русия), и първенците на идващите четири страни с най-голям коефициент (Португалия, Украйна, Белгия и Турция).

Голямата бездна

През септември 2017 година Александър Чеферин разгласи на съвещание на Асоциацията на европейските клубове, че " главната задача пред него е да понижи пропастта сред огромните клубове и останалите ".

" Нека сложим картите на масата и да бъдем почтени пред себе си: най-голямото предизвикателство пред нас в идващите години ще бъде спортният баланс. Как можем да продължим да развиваме футбола в Европа и да избегнем увеличението на пропастта сред най-влиятелните и останалите? Това е въпрос за милион $. Аз съм прагматик - отворен съм към всяко практично предложение ", съобщи президентът на УЕФА.

 Промените в евротурнирите: двуличие на УЕФА или неминуем ход
© Reuters

По-късно през годината словенецът показа концепцията си огромните да заплащат такса разкош, сходно на американския спорт. Това към момента не е признато и въпреки, че срещна поддръжка от президента на ФИФА Джани Инфантино.

" Съгласен съм, че би трябвало да има ограничаване какъв брой футболисти са в даден тим. В последна сметка всички желаеме да има здравословна конкуренция, а не четири или пет тима, които да притеглят най-хубавите играчи в света ", сподели Инфантино.

Асоциацията на европейските клубове също изиска да се създадат стъпки, които да покачат конкуренцията, тъй като сега " 10 тима си оспорват трофея в Шампионската лига ".

Покрай въведените промени в евротурнирите тези думи наподобяват много необичайно. Но има ли избор УЕФА?

Заложникът " УЕФА "

Европейска суперлига – по този начин беше наречена концепцията на част от огромните клубове, които желаеха основаване на обособен шампионат, който да замести Шампионската лига. Целта беше по-малко тимове да играят в него, само че те да си разпределят по-голяма част от приходите.

В основата на плана застанаха " Барселона ", " Реал " (Мадрид), " Байерн " (Мюнхен), " Ювентус " и ПСЖ. Клубовете, които са хегемони в своите шампионати и са спечелили 18 от 20 възмони трофеи в последните пет сезона, на процедура сложиха УЕФА с вързани ръце.

 Промените в евротурнирите: двуличие на УЕФА или неминуем ход
© Reuters

Европейският футболен съюз се оказа сред чука и наковалнята. От една страна са недоволството на дребните и терзанията за възходящата бездна, само че от друга е опасността огромните да се отделят. А вторият вид е невъобразим за УЕФА, тъй като с огромните тимове вървят и огромните пари.

В последна сметка концепцията за Суперлига беше замразен, откакто УЕФА се съгласи да промени разпоредбите за присъединяване в европейските шампионати.

Създадената през 2008 година Асоциация на европейските клубове, която замести Г-14 и понастоящем в нея членуват 220 клуба, също не може да се пребори за повишение на конкуренцията. В асоциацията още веднъж се чува гласът на огромните, откакто в изпълнителния комитет са представители на " Байерн ", " Барселона ", " Реал " (Мадрид), " Ювентус " и " Манчестър юнайтед ".

През погледа на българите

" Лудогорец " се трансформира в хегемон в България в последните шест години и съумя да се възползва от това, с цел да развие плана си и в Европа. Клубът от Разград " хвана влака " в досегашните правила и два пъти игра в групите на Шампионската лига.

Още при последното си присъединяване там (през 2016 г.) от " Лудогорец " към този момент бяха наясно с това, че играта се трансформира радикално. Тогава притежателят Кирил Домусчиев искаше оптимално мощно показване в конкуренцията.

" След 2018 година за българските клубове ще бъде доста мъчно, по тази причина би трябвало в този момент да създадем всичко допустимо да се представим добре, когато сме влезнали. След това по-малко клубове от нашата рогозка ще влизат в Шампионската лига ", сподели тогава Домусчиев.

 С новите правила за
© Associated Press

С новите правила за " Лудогорец " ще бъде по-трудно да стигне до мачове като този с ПСЖ в групите на Шампионската лига.

За българските тимове класирането в групите на европейските шампионати към този момент ще бъде по-трудно. Шампионът в Първа лига даже ще стартира от първия прелиминарен кръг на Шампионската лига и ще би трябвало да в профил четири противника по пътя си.

Всички участници без " Лудогорец " пък ще бъдат с доста невисок коефициент, което е спомагателна пречка.

Според новите правила на УЕФА клубовете ще се състезават в Европа единствено със своя клубен коефициент, без да се прибавя част от този на националната федерация. Изключение ще има единствено, в случай че клубният е с 20% по-нисък от този на федерацията.

И по този начин картината остава непроменена, само че със засилващи се контрасти - дребните са недоволни, УЕФА е обезпокоена от задълбочаващата се бездна, а огромните са тези, които диктуват разпоредбите.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР