Всички са чували определението: яде колкото една котка. Употребява се

...
Всички са чували определението: яде колкото една котка. Употребява се
Коментари Харесай

Колко яде котката?

Всички са чували определението: яде колкото една котка. Употребява се за човек, който се храни напълно нищожно. Това навежда на мисълта, че котката е измежду животните, които се хранят малко по отношение на размера си. Това не е напълно правилно. Котката приема обикновено количество храна по отношение на размерите си. То се дефинира от редица фактори, като някои от тях са съществени. Колко яде котката?

Количеството на изядената от писаната храна в най-голяма степен зависи от нейното тегло и физическа интензивност. Други предпоставки са възраст, здравословно положение, генетични аргументи и метаболизъм.

Дневният банкет на калории при здрава котка е сред 30 и 45 на кг телесно тегло. Консервираната котешка храна нормално съдържа от 85 до 105 калории на 100 грама.

Домашно сготвената храна би трябвало да е покрай тези стойности. Необходимо конкретизиране е, че при консервите в магазина наличието на месо е към половината и малко повече от цялото хранително наличие, до момента в който в домашната може да го надвишава. Още по-добре месото да е 80 % от цялата порция или даже да надвишава тази цифра.

Сухата котешка храна е няколко пъти по-калорична от консервите. Има до 450 калории в 100 грама гранули и по тази причина на ден домашният питомец може да употребява от 30 до 70 грама гранули според от тежестта си. Смята се, че непрекъснатото приемане на суха храна е най-хубавият хранителен режим за представителите на семейство Котки при домашните любимци.

По какъв брой пъти да храним котката? Самият банкет на храната се разделя на няколко порциона - 2-3 пъти за стара котка и 5-7 пъти за мяукащите малчугани. Според препоръките на експерти не е добре да има непрекъснато разполагаем храна, тъй като питомците може да ядат доста и това да докара до нежелано наднормено тегло.

Теглото на котката би трябвало да се следи, както е при индивида. При загуба на телесна маса да се усилват порциите, а при наддаване да се поправя храната, с цел да се избягнат нежелани последствия. Най-трудно преодолимо е наднорменото тегло при котките. То в това време е причина за доста от сериозните здравословни проблеми при котките, в това число такива със смъртен излаз.

Източник: miau.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР