Всички рискове са взаимно свързани и това усилва тяхното влияние,

...
Всички рискове са взаимно свързани и това усилва тяхното влияние,
Коментари Харесай

Мръсният въздух и киберзаплахите са проблем 1 констатира форумът в Давос

Всички опасности са взаимно свързани и това усилва тяхното въздействие, се споделя в отчета

Световният стопански конгрес в Давос уточни основните закани пред международната стопанска система. Икономическите и политическите опасности са отстъпили на втори проект. Бизнесът се бои от рисковите климатични условия, замърсяването на въздуха, почвата и водата, а също по този начин от хакерска атака и кражбата на онлайн данни, съобщи БГНЕС.

Световната стопанска система дефинитивно се оправи след световната рецесия и икономическите опасности отстъпват място на екологичните и софтуерните. Това излиза наяве от допитване на Световния стопански конгрес /СИФ/.

Икономиката изпадна от Топ 5 на рисковете още през 2016 година, а през 2015 година се сочеха проблемите с безработицата. Геополитическите закани също отстъпиха на назад във времето. Страховете от екологични и софтуерни закани са обосновани, означават създателите на отчета. Почти 24 милиона души са напуснали своите домове през 2017 година поради екологични произшествия, през септември 2017 година е регистриран оптимален брой урагани. 2017 година стана една от най-горещите в историята. Рисковете за киберсигурността също са нарастнали. През 2017 година са регистрирани 5 пъти повече хакерски атаки против бизнеса, в сравнение с през 2012 година За да се защитят, 254 компании в 7 страни са похарчили приблизително по 11 милиона паунда годишно – с 27,4% повече, в сравнение с през 2016 г.

Но оптимизмът във връзка с стопанската система може й да не се оправдае, предизвестяват създателите на отчета. " Икономическите и финансовите опасности могат да се окажат в сляпата зона: бизнес водачите и политиците са по-лошо готови за сериозните разтърсвания ".

Според прогнозите на Световната банка световната стопанска система ще нарасне през тази година с 3,1% след 3% през 2017 година, приближавайки се или достигайки своя капацитет след рецесията от 2008 година Фондовите пазари се намират в напредък – през 2017 година Dow Jones прибави 25%, американският S&P 500 и японският Nikkei – 19%, немският DAX – 11%. Но тази даваща мотив за наслада картина може да скрива многочислени мотиви за паника, се споделя в отчета на СИФ. Това е най-слабото от всички известни стопански възобновявания след криза. Ръстът на продуктивността остава учудващо вял, растежът на вложенията – подтиснат.

Според прогнозата на Световната банка през 2019 година растежът на международния Брутният вътрешен продукт ще се забави до 3%, а през 2020 – до 2,9%.

През 2016 година беше строшен върха от 2009 година по брой банкрути – 162 банкрута бяха регистрирани от S&P Global. А съотношението на капитализация по отношение на облага е било по-високо единствено два пъти в историята – тъкмо преди началото на рецесиите през 1929 и 2008 година Всичко това може да подсказва риска за началото на нова рецесия, предизвестяват създателите на отчета. В обособени развити стопански системи стартират да се следят признаци на прегряване, които са закрепени от анализаторите на " Голдман Сакс ". Така Съединени американски щати, Германия и Англия са достигнали положението на цялостна претовареност, пишат те, което усилва риска от криза в околните години. Но рискът от международна криза въпреки всичко е оценен от тях като по-нисък от междинния.

Още една опасност – усилването на протекционизма, подгряван от геополитическите опасности. В Съединени американски щати през първата половина на 2017 година броят на комерсиалните дейности против сътрудниците от Г-20 набъбна изведнъж с цели 26%. 73% от участниците в анкетата на СИФ чакат утежняване на интернационалните търговски правила и съглашения през тази година. А с увеличението на комерсиалното напрежение нараства рискът от неговото прерастване в геополитическо.

Политическите водачи не виждат реакцията на пазарите, която би ги предиздвикала да се развълнуват, и не са прекомерно загрижени за намаляването на тези опасности, съобщи през ноември Тина Фордхъм, основният световен политически анализатор на " Сити ". На фона на този оптимизъм основният риск – ще могат ли страните да намерят пари и способни ли са да се оправят с новата рецесия, предизвестява президентът за световните опасности на компанията Marsh Джон Дрзик. И даже в случай че рецесията не се случи, икономическите опасности могат да бъдат разрушителни и към този момент са се показали последствията от хроничните проблеми, изключително общественото неравноправие, написа СИФ. Връзката сред политическата непоклатимост и икономическия напредък се е скъсала. Брекзит и изборът на Доналд Тръмп за президент на Съединени американски щати станаха на седмата година на стопански напредък и при доста ниска безработица. Всички опасности са взаимно свързани и това усилва тяхното въздействие, пишат създателите на отчета на СИФ. Например, смяната на климата предизвика миграция и заплашва интернационалната сигурност. А политическите спорове пречат на страните да си сътрудничат, държавните управления изразходват запас, които биха могли да похарчат за битка с климатичните промени и решаването на миграционните проблеми. Увеличават се рисковете от неуспеха на преференциални планове, прекъсването на производства и ограничението на придвижването на капиталите.
Източник: insmarket.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР