Всички производители на електроенергия, с интсталирана мощност между 1 и

...
Всички производители на електроенергия, с интсталирана мощност между 1 и
Коментари Харесай

След промени в закон всички производители на ток могат да излязат на борсата от 1 юли

Всички производители на електрическа енергия, с интсталирана мощ сред 1 и 4 мегавата, могат да излязат на борсата от 1 юли тази година, реши през днешния ден Народното събрание при окончателното приемане на промени в Закона за енергетиката. Целта е предложение на спомагателни количества ток през борсата и усилване на конкуренцията.

Промените бяха препоръчани след митинги на бизнеса против високата цена на предлагания ток на борсата и спекулата на нея.

Промените ще обиден 12 централи с високоефективно комбинарано произвеждане и 360 централи с възобновими енергийни източници. Годишно тези централи общо създават към 1 500 000 МВтч електрическа енергия. Сега тяхната силата се изкупува от НЕК и се пласира на контролирания пазар, от който се доставят битовите консуматори и дребните компании.

Депутатите взеха решение до 31 август 2019 година тези производители да подпишат контракт за компенсиране с награда с Фонд " Сигурност на електроенергийната система " (ФСЕС), като договорите влизат в действие не по-късно от 1 октомври 2019 година

Премахване на таксата за експорт на ток

Друга оригиналност е премахването на таксата върху електрическата енергия за експорт. Става дума за цените за транспорт и достъп до електропреносната мрежа, които се заплащат от експортьора, а не от крайния клиент. България е единствената страна в Европейски Съюз, която има такава такса. Нейният размер е малко над 5 евро без Данък добавена стойност за мегаватчас, или към 12% от актуалната борсова цена на електрическата енергия.

" С решение на Европейския съд бяхме задължени да премахнем такса транспорт за износа на електрическа сила, тъй като към този момент сме Единен енергиен европейски пазар. Махаме това, само че по този метод се основават компликации ", съобщи пред публицисти националният представител от ГЕРБ и ръководител на парламентарната енергийна комисия Валентин Николов, представен от " Фокус ". Според него по този начин се поражда недостиг от 80 млн. лева, които би трябвало да бъдат обезщетени от някъде.

С измененията се отстраняват бюрократични бариери и административни тежести за дребните производители, като в същото време се регламентира и даването на преференциални цени за нови когенерации, показва " Капитал ". Промените би трябвало да имат позитивно въздействие както върху търговците на ток, по този начин и върху производителите и потребителите. Разходите за електрическа енергия евентуално няма да намалеят, само че участниците на пазара ще имат по-голяма сигурност за цените, повече благоприятни условия за избор и по-малко спънки пред активността си.

Според Валентин Николов посредством излизането на пазара на дребните производители на ток се основават условия да има нови вложения в когенерациите, които Европейска комисия задължава страните членки да предизвикват. " Но това ще стане посредством търгове и ще бъдат доплащани на преференциалната цена, на която търгът им разреши ", посочи той.

Председателят на енергийната комисия сподели още, че с измененията в закона се дава опция на всички топлофикации с централно топлоснабдяване да могат да подменят съответните си мощности – когенерации, тъй че да могат те да компенсират топлинната сила посредством произвеждане на електрическа сила.

Цените за потребителите не би трябвало да се трансформират

" Няма да се усили цената на тока за крайния консуматор поради измененията в Закона за енергетиката ", разяснява пред публицисти Николов. Той чака, поради анулираната такса за експорт, да има покачване на цената
на борсата. " Ние надлежно имаме буфер, който образува общата цена, която потребителят заплаща на доставчика си. Т.е. не чакаме повдигане на цената на контролирания пазар, само че цената на борсата се чака да има повишение ", изясни Николов и посочи, че работодателите знаят за това.

" И тъй като няма различен метод да се случи това, те са съгласни и сме решили, че това е добре. Те желаеха да махнем надлежно таксата, с която се внася ел. силата, тъй че да се получат буфери при вероятно повишаване на цената. Т.е. към този момент те могат свободно да внасят електрическа сила ", сподели още Николов.

Идват умните електромери

Промяна, ориентирана директно към потребителите, планува опция всички искащи да изискат да им бъдат конфигурирани така наречен " умни електромери ". Те могат да се регистрират отдалечено и да наблюдават качеството на подаваната към клиента електрическа енергия. Умните електромери разрешават и по-бързо спиране и възобновяване на електрозахранването на клиентите, правене на детайлни информации за потреблението на ток и други.

Според Валентин Николов, представен от Българска национална телевизия, по този начин няма да има забавяния на фактури, а клиентите по-лесно ще могат да апелират сметките си. " Тези уреди могат да бъдат непринудено поискани от потребителите и би трябвало да бъдат инсталирани до 30-тия ден след тяхното поискване. Така крайният клиент ще може да управлява своето ползване онлайн и надлежно – да управлява своята цена. Това дава опция за действително заплащане на това, което е потребил ", изясни Николов.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР