Всички проекти от програмата на Европейска столица на културата, са

...
Всички проекти от програмата на Европейска столица на културата, са
Коментари Харесай

Проектите за столица на културата с осигурени локации

Всички планове от програмата на Европейска столица на културата, са с обезпечени местоположения на осъществяване. Това заяви на брифинг Светлана Куюмджиева, артистичният шеф на Фондация „ Пловдив 2019 “ Светлана Куюмждиева. Ръководеният от нея  екип се завърна от Брюксел след проведения  формален мониторинг пред Европейската комисия за подготовката на града за Европейска столича на културата., Изказването й бе във връзка вероятността  ремонтът на кино " Космос да не бъде приключен в точния момент. " Обмислили сме всичко, разполагаме с авариен проект.  Това е тютюневият склад на ул. " Екзарх Йосиф ", където ще осъществяваме, мероприятията, обмисляне за кино " Космос ", в случай че то не бъде реконструирано в точния момент ", разясни Светлана Куюмджиева. Тя разясни и по какъв начин работи фондацията със своите сътрудници.
" Насърчаваме сътрудниците ти  да търсят също и различни пространства, защото това е доста значимо за програмата ни, на чисто концептуално равнище, да не се концентрираме единствено в обходените места.  Целта на програмата ни е децентрализация, като насочваме сътрудниците си и към кварталите на Пловдив. Тай-разработените различни пространства са читалищата. „ Търсят се също разновидности, в това число с жилищни здания, в които ще бъдат осъществени някой от плановете ни, взаимно с живущите. Също междублокови пространства, фасади и калкани на жилищни здания и блокове, където ще се осъществят някои от прожекциите от кино-проектите, които сме подкрепили и сме присъединили в програмата. Много значими са  значими са парковите пространства в кварта на града. В нашите планове районът не е застъпен толкоз мощно. При нас районът е обект на един план, който включва селекция от съществуващи събития и фестивали. Това, което успяхме да реализираме, с помощта на изключителната интензивност и възторг на читалищата, е доста по-широк районен обсег в сравнение с сме очаквали “, сподели още Светлана  Куюмджиева.

 

До края на месец май ще стане ясно дали Пловдив ще получи  наградата  на името на  Мелина Меркури в размер на 1.5 милиона евро за сполучливо осъществяване на плана Европейска столица на културата. Това заяви през днешния ден на конференция артистичният шеф на фондация " Пловдив 2019 " Светлана Куюмджиева ". В случай на триумф тези средства  ще бъдат преведени в бюджета на община Пловдив до края на септември, разясни изпълнителният шеф на фондацията  шефът на фондацията Кирил Велчев.

 

 За първи път на тази мониторингова среща имахме представители на „ Матера 2019 “, италианският град, който ще бъде столица на културата дружно с Пловдив, по време на нашето чуване. Аз, като артистичен шеф, присъствах на чуването на „ Матера 2019 “, което е изобретение. До този миг не е имало такава замяна на представители в делегациите “, добави Светлана Куюмджиева. Тя сподели ще, че на 28 март е изпратен мониторингов отчет върху работата на Фондация „ Пловдив 2019 “, в който е включена подробна информация за осъщественото през 2017 година, както и за това какво следва през 2018-та и 2019 година. Включена е подробна бюджетна таблица с действителните суми, с които фондацията оперира, както и подробна таблица с плановете, които са част от програмата на „ Европейска столица на културата “. На базата на този документ, с всичките му приложения, ни бяха задавани въпроси към час и половина, като преди този момент екипът на фондацията направи къса половинчасова презентация “, добави още Куюмджиева.

 

„ Като цяло настроението на срещата и изобщо цялата атмосфера в залата бяха позитивни. Нямаше някакви по-сериозни проблеми или диспути, които да са се оформяли. Имаше въпроси във всички области от работата ни и като цяло настройката на журито, най-малко по наше усещания беше положителна, само че всичко зависи от това какво ще прочетем в отчета, който ще получим “, уточни Светлана Куюмджиева.

Основният част  от плановете за Пловдив   " Европейска столица на културата 2019 " са контрактувани, съобщи Светлана Куюмджиева. Тя добави, че  по програмата Малки планове, са утвърдени 98 претенденти от кандидатствали   260 Те са от Пловдив,  Италия, Полша, Германия и Сърбия. В понеделник бъдат отворени поканите за планове от градовете София, Варна и Велико Търново-дригите четири български града, кандидатствали за Европейска столица на културата 2019. Техният бюджет е от 500 000 лв., от които за план сумата е до 50 000 лв., като събитията може да се проведат в самите градове,  а не в Пловдив.

По проекта  плана „ Махала “ е най-голямото  интернационално присъединяване.  По плана за остров „ Адата “ от този месец  в Пловдив работят задгранични актьори.  Одобрените са 34 от 320 претенденти. Първите от тях идват през месец май в Пловдив.

Бюджетът на програмата  за 2018г. е в размер на  9 милиона, като следва да бъде гласуван от Общинския съвет на Пловдив.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР