Всички познаваме типичния жест с ръка, известен като рогатия знак“,

...
Всички познаваме типичния жест с ръка, известен като рогатия знак“,
Коментари Харесай

Музикални хроники: Дяволските рога – Как един древен жест беше усвоен от Black Sabbath и се превърна в емблема на метъла

Всички познаваме типичния жест с ръка, прочут като „ рогатия знак “, „ козата “ или като „ дяволските рога “, трансформирал се в знак на тежката музика по целия свят.

Няма по какъв начин да се приказва за авторство на жеста, защото той съществува от дълбока античност. Естествено, както и с всеки знак, този може да значи разнообразни неща в другите култури и религии. На места ще бъде разяснен като нещо обидно, до момента в който в Италия да вземем за пример се смята, че защищава от злото и от неприятния шанс.

Иронията е, че до момента в който един метъл почитател може да го свързва с мощна музика, хедонизъм и даже някакви демонски послания, в будизма той е употребен за прогонване на демони. В музиката публикуваният роман е, че „ дяволските рога “ навлизат с помощта на считаните за родоначалници на метъла Black Sabbath.

 Geezer Butler, Ronnie James Dio, 2009

Един от най-големите артисти в тежката музика Рони Джеймс Дио нормално е първият, който се свързва с „ рогата “, тъй като е с максимален принос за публикуваната им приложимост. Дио постоянно прави жеста с пръстите по времето си като вокалист на Sabbath, с цел да се отличи от своя предходник Ози Озбърн, постоянно употребявал фамозното V – знака на мира.

Самият Рони Джеймс Дио признава преди повече от две десетилетия, че не е първият музикант, който вкарва използването на „ дяволските рога “, само че може да се каже, че той прави жеста съвременен в метъл музиката.. Така че с това малко изгуби смисъла си “, въздъхва Дио.

Той не твърди, че е създател на жеста, само че парадоксално, един различен именит музикант има нахалството да изрази такова мнение и това е Джийн Симънс от Kiss. Басистът излиза с изказване, че първи е въвел комерсиалната приложимост на жеста през 1974 година Детайлът е, че действително Симънс пробва да си присвои авторство върху малко по-различна версия на знака с обтегнат встрани палец, носещ смисъла „ Обичам те “ в американския жестомимичен език. 

Един от водачите на Kiss обаче не съумява с тази самодейност, пък и няма кой да му повярва, тъй като по-ранната приложимост на „ дяволските рога “ е задоволително добре документирана. Всъщност жестът върлува в Black Sabbath още преди Рони Джеймс Дио да се причисли към групата и една известна фотография от 1969 година демонстрира басиста Гийзър Бътлър, размахал гордо емблематичната настройка от пръсти.

„ От 1968-а нататък правех „ дяволските рога “. Когато Рони пристигна в групата, на най-първия му концерт всички в публиката посочваха знака на мира на Ози и той не знаеше по какъв начин да реагира. Но ме видя по какъв начин демонстрирам „ рогата “ по време на песента Black Sabbath. И няколко вечери по-късно сподели: „ Не мога и аз да върша знака на Ози, може ли да взема този твоя с дяволските рога? “ И аз му споделих „ Да, давай “. Той взе да го прави и го разпространява “, гласи версията на Бътлър.

Версията на Рони Джеймс Дио е малко по-различна и той показва, че това е нещо италианско, което е взел от баба си и което символизира отбрана от зли очи и вещици.

 Statue of Guru Padmasambhava (Guru Rinpoche), the patron saint of Sikkim (cropped)

Това е окултната рок тайфа Coven, дейна от края на 60-те и през 70-те. 

Групата е американска и е с образувана в Чикаго, само че явно повлиява на бирмингамците от Black Sabbath. Дебютният албум на Coven Witchcraft Destroys Minds & Reaps Souls (1969) e прослава на сатанизма и там за пръв път в музиката се вижда знакът на „ дяволските рога “. Няма по какъв начин да е инцидентно и че басистът на Coven Майкъл Грегъри Озбърн е вписан като „ Оз Озбърн “ в обложката на албума, а първата ария в изданието се казва… Black Sabbath.

Тъкмо от тези времена са първите случаи, в които членовете на Coven използват „ рогата “. Групата дори заплашва да съди Джийн Симънс през 2017-а поради опита му да патентова жеста, и твърди, че го е въвела в музиката още през 1967-а. За съпоставяне, Black Sabbath се образуват през идната година и дори до август 1969-а към момента се споделят Earth и не са издали първия си албум. 

Може би това е частично повода жестът към момента да е толкоз въздействащ и прелъстителен за публиката на метъл концерти по цялото земно кълбо.

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР