Всички помним как на пресконференциите в началото на извънредното положение

...
Всички помним как на пресконференциите в началото на извънредното положение
Коментари Харесай

Държавни служители ли са българските свещеници?

Всички помним по какъв начин на конференциите при започване на изключителното състояние Бойко Борисов се възмущаваше от тези, които демонстрират “бабаитлък” и не съблюдават ограничаващите ограничения. Но в действителност като истински бабаити се демонстрираха най-много 14-те митрополити на Св. Синод на Българската православна черква с ръководител Негово Светейшество патриарх Неофит.

От началото на изключителното състояние (13 март 2020 г.) и до момента нашите миряни се причестяват в храмовете с една обща лъжичка. Всички други православни църкви издадоха най-разнообразни указания, с цел да се избегне общата лъжичка: затвориха храмовете, службите се излъчваха он-лайн, литургии се правеха единствено навън и така нататък и тъй наречените Нашият Св. Синод се задоволи с едно Окръжно писмо от 30 март, нареждащо (между другите неща), причестяване да се дава единствено на тези православни християни, които са се изповядали и свещеникът ги познава персонално, само че “чинът на преподаване на св. Причастие остава непроменен”!

Възприятията и настроенията на премиера

по отношение на Българската православна черква обаче бяха напълно противоположни на справедливата рецензия на част от обществото. Може би невъзможността на господин Борисов да пътува в чужбина за известно време, му даде удобната опция да усети мъдростта на православната вяра. На конференция на 9 април той съобщи, че не може да затвори църквите, тъй като “без Господа нищо не можем да направим”. Изобщо по изражението на лицето му се забелязваше едно непресторено-радостно трогване към Бога, което изпитва първоначално всеки неофит (новопосветен, новообърнат) във вярата. Също по този начин обилно прояви подготвеност да компенсира с каквото е належащо, в случай че църквата продаде по-малко свещи и приходите й намалеят.

Щедростта на министър-председателя има солидно съображение - Законът за вероизповеданията от 2002 година и най-много значителните му промени и допълнения от 2018-та и 2019-та, които по мое разбиране са искрено лобистки. Практическото използване на въпросния норматив е “на ръба” да наруши наредбите на Чл. 6, Ал. 2 от нашата Конституция: “Всички жители са равни пред закона. Не се позволяват никакви... привилегии, учредени на... вяра...”.

Как в действителност са уредени нещата

в Закона за вероизповеданията?

Държавата дава от бюджета дотация на източноправославното изповедание, т.е. БПЦ, мюсюлманското изповедание и записаните вероизповедания, “на базата на резултатите от самоопределилите се лица към съответното изповедание при преброяването на популацията по данни на Националния статистически институт”. При последното броене у нас през 2011-та самоопределилите се като източно - православни християни са 76 %, като католици - 0,8 %, като протестанти - 1,1 % и като мюсюлмани - 10 %. А броя е:

- 4 374 135 души - източно-православни;
- 48 945 - католици;
- 64 476 - протестанти;
- 577 139 - мюсюлмани.

За вероизповеданията, които са над 1%, законът (чл. 28, алинея 2, т. 2) планува 10 лева на едно лице. В нашия случай единствено католиците са под 1 %. И е явно, че държавният бюджет не може да отдели такива огромни суми - единствено за православните ще са нужни 43 741 350 лв.! Ето за какво в Чл. 28, алинея 3 е закрепен един най-малко, една долна граница от 15 млн. лева за едно изповедание, което е над 1 %.

Целият проблем се състои в това,

че 15-те млн. лева, обезпечени от закона, се извършват постоянно и съответно единствено за БПЦ! Протестантите да вземем за пример са 64 476 и тази численост, умножена по 10 лева за 1 лице, прави 644 760 лв.. А годишната дотация за тях в бюджета за 2020-та 160 хиляди лв.. Даже за Главното мюфтийство дотацията за тази година е по-малка от 15 милиона - 5 770 000 лв.. Тоест, имаме нарушаване на правилото на
“равенството пред закона без оглед на религиозната принадлежност”, залегнал в преамбюла на обсъждания нормативен документ.

Субсидиите се разделят на настоящи разноски и финансови разноски. В Закона за вероизповеданията е планувано заплатите на лицата в управителните органи на вероизповеданията да се изплащат за сметка на настоящите разноски. Като няма посочен оптимален размер. Така че членовете на нашия Св. Синод - 15 на брой дружно с патриарха, могат да си гласоподават каквито си пожелаят хонорари. Но за по-низшата степен свещонослужители в църквата - свещеници (попове), дякони, монаси и монахини, както и за църковнослужителите като клисари, артисти, свещопродавачи и тези, които работят в администрациите, законът е планувал оптималните размери на главните месечни заплати.

Миналата и тази година министър председателят Бойко Борисов като един истински Зевс

изпрати “златни дъждове” на БПЦ.

За 2019-та дотацията беше 15 млн. лева, само че още не беше минал януари и Св. Синод изиска незабавно 5 млн. лева за заплати. Веднага им бяха отпуснати. Тази година дотацията е 26 млн. лв.. В тази сума за пръв път са включени и финансовите разноски за най-големите ни манастири (за поправки, настояща поддръжка, реставрационни действия и др.). Но също и за пръв път финансовите бюджетни средства, въпреки и по специфични целеви сметки, се трансферираха на Св. Синод посредством Дирекция "Вероизповедания " към Министерския съвет, заради което по този начин и не стигнаха до манастирите. Според PR-ът на Св. Синод, 26-те млн. лева няма да са задоволителни даже за заплатите на свещениците!

Този месец - на 2 юни, министър председателят посети игумена на Рилския манастир свещеник Евлогий. Веднага на идващия ден, на първото съвещание на държавното управление след изключителното състояние, бяха утвърдени 1 800 000 лева спомагателни разноски от бюджета, разпределени на 4 манастира и на Софийската духовна семинария. А на 3 юни се появи известие на формалния уебсайт на БПЦ, озаглавено “Министерският съвет възвърне дотацията на ставропигиалните манастири”. Каква безочливост! На процедура се възвръща това, което Св. Синод е прахосал.

В последна сметка похвално е, че в тези сложни времена бюджетът има запаси да финансира манастири, които са светини за българския народ. Но също по този начин е напълно резонно да се търси и

финансова отговорност на Св. Синод.

А в този момент Дирекция "Вероизповедания " към Министерски съвет "може " (такава е думата, използвана в Закона за вероизповеданията) да управлява усвояването на дотациите, само че единствено въз основа на систематизирани информации.

Съгласно Конституцията, църквата е отделена от страната. В същото време тя е прикрепена към финансовото проявяване на държавността, към държавната хазна. Държавният бюджет е закон и на тази основа, и във връзка със Закона за вероизповеданията, българските свещеници са de facto на държавна прехрана. Те са квази-държавни чиновници. И месечните им заплати са приравнени към междинните стойности на заплатите на учителите.

От друга страна Уставът на Българската православна черква изброява към десетина лични източници на доходи - дарения, продажба на свещи, дивиденти, наеми и други Всеки от нас е плащал и такси на духовник за осъществяването на св. кръщение, църковен брак, опело, молебствия, водосвети, освещавания и мн. други. Размерът на таксите се дефинира от Св. Синод, само че към този момент най-малко аз не ги намирам оповестени в формалния уебсайт на църквата.

При такова обилно държавно субсидиране обаче той е задължен в най-къс период да изготви обединен, съгласуван и обстоен ценоразпис за църковните такси, плащани от нас миряните, и да обезпечи прозрачността и разпространяването му.

Иван Симеонов
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР