Всички политически партии в Столичния общински съвет гласуваха за осигуряване

...
Всички политически партии в Столичния общински съвет гласуваха за осигуряване
Коментари Харесай

Решено и обещано в СОС: София дава вода на Перник, но не и за своя сметка

Всички политически партии в Столичния общински съвет гласоподаваха " за " обезпечаване на вода от София към Перник посредством Рилския тръбопровод.

Идеята бе стартирана на изключително съвещание на Министерския съвет по предложение на отрасловите министри и премиера Бойко Борисов като единствен резистентен вид за справяне с водната рецесия в града.

Идеята на ръководещите е да се построи помпена станция и 13.5 км тръбопровод сред София и Перник. Той би трябвало да се зарежда от бент. " Бели Искър ", от който се обезпечават 25% от водата за София.

С 56 гласа " за " и единствено 1 " въздържал се " общинарите гласоподаваха отчета водоподаването за Перник да става от София.
 Манолова пита дали столичани ще заплащат по-скъпа вода поради връзката с Перник
Манолова пита дали столичани ще заплащат по-скъпа вода поради връзката с Перник

Според нея жителите би трябвало да бъдат осведомени за всички параметри на препоръчаното решение

След гласуването кметът на София Йорданка Фандъкова за следващ път даде обещание, че решението на СОС няма да сложи под риск столичани и водата за тях.

Ще желаеме държавни гаранции, че ВиК - Перник ще може да закупува вода безпроблемно, сподели кметът Фандъкова.

Така тя отговори на думите на общинския консултант и зам.-председател на СОС от Българска социалистическа партия Милка Христова, че ВиК - Перник е във влошено финансово положение и няма да може да заплати закупеното от " Софийска вода ".

" Абсурдно е столичани да заплащат водата на перничани " , безапелационна бе Фандъкова.

Градоначалникът на Перник Станислав Владимиров, който участва на дебатите, също даде заричане, че проблем с заплащането от страна на ВиК-Перник няма да има. Той даже даде гаранции, че държавното управление е дало обещание да помогне, а Министерство на регионалното развитие е принципал на водното сдружение и при случай на усложнения, също са дали обещание да окажат подпомагане.
 Перник с вода от Обновена
Перник с вода от " Белмекен " след 45 дни

Изграждат " байпас " на ВиК инфраструктурата на София

Относно още едно терзание, стартирано от общинарите по време на дебата по отчета, че Рилският тръбопровод е тук-там изтъркан и няма да може да издържи на налягането при водоподаването към Перник и освен миньорският град, само че и София ще остане без вода, Фандъкова отговори по този начин: " Ако след отпущането на водни количества за Перник повредите на Рилския тръбопровод се усилят сензитивно, " Софийска вода " ще има отговорност да реагира и незабавно да даде оферти за решение на казуса. "

От " Софийска вода " потвърдиха, че могат да се оправят.
 Водата от
Водата от " Белмекен " ще напоява почвата под Перник, уверен Игнатов

Загубите по мрежата си оставали 75%, до перничани нямало да стигне нищо

А ръководителят на Комисията по стопанска система Николай Стойнев добави, че з апочва план за подсилване на стената язовир " Бели Искър " и държавното управление ще отпусне пари за тази цел още тази година.

Проектът планува да се обезпечи връзка сред Рилския тръбопровод и този на язовир " Искър ", тъй че при повреди да се превключва от единия на другия тръбопровод и да няма заплаха за водата на столичани.
 Тестват 300 л в секунда повече вода по трасето за Перник
Тестват 300 л в секунда повече вода по трасето за Перник

В " Софийска вода " получават информация за равнището на язовирите в региона
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР