Всички погледи се насочват към Мюнхен - започва годишната конференция

...
Всички погледи се насочват към Мюнхен - започва годишната конференция
Коментари Харесай

Лобистки скандал и оръжейни сделки - последната Мюнхенска конференция на Волфганг Ишингер

Всички погледи се насочват към Мюнхен - стартира годишната конференция по сигурността, която събира част от най-важните държавни водачи на едно място. 2022 година ще е изключително значима за форума поради рецесията в Украйна. В Мюнхен идват над 30 държавни глави и държавни ръководители, плюс 100 министри от разнообразни страни. Тук ще е и президентът на Украйна Володимир Зеленски, само че Русия няма да изпрати собствен представител на високо равнище. 

Начело на събитието е 75-годишният посланик Волфганг Ишингер, който провежда срещата в последните 14 години от близо шестдесетилетната й история. Това ще е последният случай, в който немският посланик дава отговор за събитието.

В навечерието на Мюнхенската конференция обаче името на Ишингер беше забъркано в съществени обвинявания за корист с въздействие и съмнителни лобистки покупко-продажби с оръжейна компания.  

Spiegel демонстрира секрети документи, които свидетелстват по какъв начин консултантската компания на Ишингер печели пари от организирането на паралелни събития в границите на конференцията - това е Agora Strategy Group, съоснована от него през 2015 година, в която през днешния ден има 30% посредством доверено лице.

Според документите Agora е предложила на немската военна компания Hensoldt да избере значими персони от гостите на конференцията за конфиденциални срещи отвън залите на конференцията. 

Фирмата на Ишингер слага цени на контактите и срещите като за търговски артикули.

Agora обаче е освен това от медиатор за диалози. Компанията желае да помогне на Hensoldt при покупко-продажби с страни като Саудитска Арабия, Египет и Либия. 

Helsoldt им продава отбранителна електроника като радари за изтребители или разследващи камери за дронове. Agora получава лобистки комисионни при положение на сполучливо привършване на договорката. 

Ишингер е акционер освен в Agora, само че и в Hensoldt. 

Първите срещи в Мюнхен стартират през 1962 година като конференция за въоръжените сили, като се канят най-вече западни експерит по сигурността. През 2007 година за първи път гостува и съветският президент Владимир Путин. 

Конференцията получава организационна помощ от немската войска, както и средства от пресслужбата на федералното държавно управление. 

Едва когато Волфганг Ишингер поема ръководството по предложение на кабинета на Меркел през 2008 година, Мюнхенската конференция стартира да се " популяризира " по-масово. 

Той основава едноименна фондация, като стартира да притегля спонсори - от ден на ден представители на оръжейната промишленост. Това води до рецензии от страна на лявата съпротива, че конференцията се трансформира в лобистко събитие за производителите на оръжия и муниции. 

Ишингер счита, че привличането на външни спонсори му дава самостоятелност от държавното управление и е " незаменимо " за триумфа на конференцията, като твърди, че нито един от тях няма повече от 10% принос към финансирането. 

Междувременно Мюнхенската конференция по сигурността стартира да се разраства (екипът зад нея също), като стартират да я назовават " Давос, само че за оръжия ". 

Волфганг Ишингер наподобява като съвършеният уредник - някогашен държавен секретар на немското Министерство на външните работи при Йошка Фишер, дипломат във Вашингтон и в Лондон, той е всемирски човек, приказва безапелационно и има отлични връзки в геополитическата мрежа. 

Въпреки че се е пенсионирал още през 2011 година, той продължава да се назовава " дипломат ". Докато провежда конференцията, Ишингер получава и позиция на лобист в застрахователната компания Allianz, като договорът му изтича през 2014.  На идната година той основава и своята компания Agora, която освен съветва, само че и се предлага като медиатор за образуване на срещи за компании, задгранични държавни управления и политици. 

Един от клиентите му се оказва някогашният министър председател на Македония Никола Груевски, който получава опция да се срещне с представители на Бундестага в частен клуб в хотел " Адлон " в центъра на Берлин. По това време Груевски към този момент е упрекван в съществени закононарушения като корист с власт, корупция, пране на пари, изборни измами и нелегално следене на опозицията. 

Ишингер отхвърля да удостовери дали е имал договорни връзки с Груевски, като изяснява, че от 2018 година няма действен надзор над компанията, а е единствено " почетен ръководител ". Това не се удостоверява от Търговския указател на Германия, съгласно който дипломатът упражнява надзор върху Agora с помощта на 30% дял в нея. Акциите му се държат през компания, притежавана от негов бизнес сътрудник. 

Междувременно Agora стартира да търгува с въздействието на Ишингер в Мюнхен, като дава извънреден достъп на клиентите си до конференцията по сигурността. Един от тях се оказва Кристиан Ангермайер - вложител във фирма-производител на психеделични лекарства и в компания, обвързвана с рандеман на криптовалути, която сега е разследвана от финансовия регулатор на Германия. 

Ангермайер съумява да провежда редом събитие в границите на Мюнхенската конференция, на което събира освен евентуални вложители, само че и " 8 държавни глави и 18 представители на държавни управления "

Според програмата - в една от полемиките е трябвало да вземат участие някогашният държавен секретар на Съединени американски щати Джон Кери, тогавашният президент на Афганистан и някогашният здравен министър на Германия Йенс Шпан. Както Волфганг Ишингер, по този начин и бъдещият му правоприемник Кристоф Хойсген са участвали на срещата. Agora оказва помощ на Ангермайер да провежда и събитие по време на общото заседание на Организация на обединените нации в Ню Йорк през 2019 година Ишингер още веднъж не удостоверява дали е взел пари за съответната посредническа активност, само че споделя, че начислява " нормална такса ", в случай че Agora го поканят за подпомагане по основни клиенти. 

През 2017 година той става член на надзорния съвет на военната компания Hensoldt и придобива акции от нея при излизането й на борсата.

Правителството на Германия купува 25,1%, като има блокираща квота. Ишингер стартира интензивно да употребява медийното си въздействие, с цел да приказва по тематики от голяма важност за комерсиалните цели на Hensoldt и отбранителната политика, без да заявява, че е в спор на ползи. 

Spiegel демонстрира документи, съгласно които компанията е спонсор на Мюнхенската конференция по тригодишен контракт за 195 000 евро на година. Трима представители на компанията вземат участие във форума през 2020 година  
В друго писмо Agora предлага на Hensoldt " стратегическа поддръжка " по време на тазгодишната конференция с предложение да подбере високопоставени панелисти за настрана фирмено събитие.

Втората оферта на консултантската компания е да " създаде екшън проекти за съответни навлизания на задгранични пазари " в целеви райони като Либия, Египет, Оман, Саудитска Арабия, ОАЕ и страните от Азиатско-тихоокеанския район. 

Hensoldt няма проблеми да изнася оръжия в конфликтни зони, тъй като е регистрана в Южна Африка и не предстои на немските експортни регулации, само че писмото е явен сигнал за това, че двете компании разискват покупко-продажби в нарушаване на законодателството на страната. 

Фирмата на Ишингер предлага ценоразпис от 27 860 евро на месец такса, като обособените услуги ще се калкулират по 600 евро на час. Компанията изисква и 0,8 - 1,6% дял от възможния размер на направената поръчка, т.е. от покупко-продажбите за експорт на оръжия в Африка, Близкия Изток и Азия. 

Волфганг Ишингер твърди, че не е знаел за това предложение до Hensoldt, макар че има връзки и към двете компании, и към Мюнхенската конференция. 

Не е ясно дали Hensoldt са дали отговор на офертата, само че от ръководството на компанията удостоверяват, че имат договореност за стратегически и геополитически съвещания с Agora. 

Новият началник на конференцията Кристоф Хойсген също произлиза от средите на Министерство на външните работи на Германия, само че се счита за чист от корупционни практики и е много по-обвързан с администрацията, за разлика от частните начинания на Ишингер. Единственият по-сериозен проблем към него е назначението на брачната половинка му на пост в Организация на обединените нации, откакто Хойсген става дипломат в непрекъснатото посланичество в Ню Йорк. 
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР