Всички пластмасови опаковки на европейския пазар да могат напълно да

...
Всички пластмасови опаковки на европейския пазар да могат напълно да
Коментари Харесай

Пластмасови опаковки на европейския пазар да могат напълно да се преработват

Всички пластмасови опаковки на европейския пазар да могат изцяло да се преработват. Това е амбициозната цел, която Брюксел си слага и тя би трябвало да бъде изпълнена до 2030 година. В момента по-малко от 30 % от пластмасовите боклуци, които европейците създават, се рециклират. Българският министър на околната среда Нено Димов съобщи, че страната ни приветства приемането на Стратегията. По време на Българското европредседателство ще бъдат извършени полемики по другите законодателни и незаконодателни ограничения, заложени в тактиката.

" Всяка секунда 700 кг пластмаса се изхвърля в океаните и моретата. Ако Европейски Съюз не промени политиката си, до 2050 година във водите ни ще има повече пластмаса, в сравнение с риба ". Това са пресметнали специалистите на Еврокомисията, която показа тази седмица Стратегията за пластмасата - първата от доста стъпки за оправянето с казуса.

До предходната година страните от Европейски Съюз изпращаха над 80 % от пластмасовите си боклуци в Китай. От първи януари Пекин спря вноса, с цел да подтиква личната си стопанска система. Сега Европа би трябвало да се оправя сама.
Франс Тимерманс - зам.-председател на Европейската комисия: " Не можем да живеем без пластмасата, само че тя може и да ни убие, в случай че не променим политиката си. "
Брюксел желае със законодателни и други ограничения да направи преработването рентабилно за предприятията, да понижи потреблението на найлоновите торбички и производството на боклуци и да ограничи влагането на пластмасови микрочастици в артикули като козметичните, да вземем за пример.
Франс Тимерманс - зам.-председател на Европейската комисия: " Трябва са станем по-съзнателни, да променим навиците си. Един дребен образец. Мнозина от вас имат деца, аз също. Ако им обясните, че производството на една пластмасова сламка лишава няколко секунди, употребява се не повече от 5-10 минути, а след това са потребности 500 години, с цел да се разгради... Ако им обясните, те няма да желаят повече пластмасова сламка, а ще търсят други други възможности ".
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР