Всички петролни бази на Държавния резерв заедно със съхраняваните в

...
Всички петролни бази на Държавния резерв заедно със съхраняваните в
Коментари Харесай

Държавната петролна компания ще заработи най-рано догодина

Всички петролни бази на Държавния запас дружно със съхраняваните в тях ресурси ще преминат на ръководство към новото дружество „ Държавна петролна компания “. Те ще бъдат лицензирани като данъчни хранилища и ще могат да се употребяват при свободен потенциал от всички снабдители на горива, които желаят да приложат митническия режим „ отсрочено заплащане на акцизи “.

Това плануват измененията в Закона за държавните запаси и военновременните ресурси, импортирани от кабинета в Народното събрание.

Миналата седмица финансовото министерство изненадващо разгласи, че държавното управление има намерение да сътвори държавно дружество, с което ще работи като търговец на едро и дребно с горива, ще построи верига държавни бензиностанции, ще ръководи данъчни хранилища за горива, които ще отдава чартърен на други търговци, както и ще поддържа наложителните държавни запаси от петрол и нефтопродукти. Само три дни по-късно кабинетът утвърди на изключително съвещание законопроекта, с който основава Държавната петролна компания.

Законопроектът не бе предхождан от наложителните най-малко 14 дни публично разискване. Няма и оценка на въздействието и досега никой от държавното управление не е дал отговор какъв брой ще коства това начинание.

От дадените досега пояснения от вицепремиера Томислав Дончев, финансовия министър Владислав Горанов и икономическия министър Емил Караниколов, който ще бъде принципал на новата държавна компания, излиза наяве, че посредством нея държавата иска да бъде  „ балансьор “ на пазара на горива. Така министрите признават, че пазарът у нас не работи както би трябвало - макар че до момента Комисията за защита на конкуренцията все не съумява да откри доказателства на това.

Държавата си слага за задача да усъвършенства конкуренцията, като построи 100 бензиностанции, на които продава горива с минимална надценка и високо качество, изясни Томислав Дончев. Министър Горанов постави различен акцент - най-важно е да се отворят държавни данъчни хранилища, в които частни търговци да съхраняват чартърен своите горива. Така се решавал дългогодишният проблем с концентрацията на собствеността при данъчните хранилища, 80% от които сега са на „ ЛУКойл “. През всички тези години страната не откри метод да се оправи с този монопол. А сега посред коронакризата  внезапно извади незабавни законови ремонти. Но това не значи, че проблемите ще бъдат решени скоро. 

 

След като Народното събрание приема законовите промени, държавното управление си дава 6 месеца да одобри устав за структурата и дейността  на новото държавно дружество.  Основна активност на ДПК ще е основаване, запазване, запазване и възобновяване на държавните запаси и военновременни ресурси от петрол и нефтопродукти. Освен това ДПК ще поддържа и експлоатира и складови бази за съхнанението на нефтопродуктите, както и бензиностанции. За осъществяването на всички тези задания на държавното дружество се позволява да учредява търговски сдружения, както за ръководство на бензиностанции, по този начин и за ръководство на складовите бази.

„ Достъпът до данъчните хранилища на Държавната петролна компания ще бъде при недискриминационни условия и при съблюдаване на правилото на индиферентност “, се показва в претекстовете на законопроекта. 

" С построяването на данъчните хранилища и на бензиностанциите в рамките на държавното дружество, ще се подсигурява директната връзка данъчен склад – краен пропагандатор на горива, а това ще подсигурява бистрота и допустимо най-ниска цена за потребителя. Така ще се реализира успеваемост, предвидимост и сигурност за потребителя, че ще получи допустимо най-ниската цена за най-високото качество ", написа още в претекстовете към законопроекта.

 

ИЗДРЪЖКА

Освен с доходи от активността, ДПК ще се устоя и от прехвърляния от държавния бюджет. Компанията ще се ръководи от Управителен съвет и изпълнителен шеф. Изрично е записано, че ДПК не може да се приватизира. Служителите от петролните бази на Държавния запас ще премината на работа към новосформираната компания, като договорите им бъде преоформени от служебни в трудови. 

 

САНКЦИИ

В същото време се вършат и промени в Закона за акцизите и данъчните хранилища. С тях се вкарва обвързване за всички лицензирани складодържатели при съществуване на свободен потенциал и при поискване да одобряват количества горива на търговци. Предвиждат се и наказания до 2000 лева за складодържател, в случай че митническите органи открият, че той без причина е отказал достъп до своите хранилища. При наново нарушаване глобата е 5000 лева

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР