Всички пет компании, които бяха поканени да потвърдят намерението си

...
Всички пет компании, които бяха поканени да потвърдят намерението си
Коментари Харесай

Всички от шорт листата за АЕЦ Белене потвърдили интерес

Всички пет компании, които бяха поканени да потвърдят желанието си да подадат обвързващи предложения за присъединяване в дострояването на АЕЦ " Белене " са сторили това, оповестиха от Министерството на енергетиката в петък, когато изтече крайният период на втория стадий от процедурата.

Така достъп до осведомителния меморандум за нуклеарния план, който ще даде всички данни, на чиято база да се вземе решение дали да се внесе обвързваща оферта, получата и петте компании от късата листа за АЕЦ " Белене ". Това са съветската компания " Росатом " посредством дъщерната ѝ компания " Атоменергопром ", Китайската държавна нуклеарна корпорация (CNNC), Корейската хидро и атомна корпорация, както и френската " Фраматом " и американската " Дженерал Електрик ".

От първите три корпорации се чака да предложат дялово присъединяване в плана, а от " Дженерал Електрик " и " Фраматом " да внесат оферта за доставка на свое съоръжение за централата, съпроводено с обезпечено финансиране за него, което по-късно да се връща от бъдещите акционери в нуклеарната централа.

Срокът за подаването на обвързващите предложения е 31 май, допълниха от енергийното ведомство.

Възможно е обаче Корейската хидро и атомна корпорация да се откаже от конкуренцията, защото тя е поискала отговори на уточняващи въпроси за взимане на дефинитивно решение дали да внесе обвързваща оферта. Какви са въпросите все още не е ясно, само че компанията действително няма опит с съветските реактори ВВЕР-1000, каквито ще са инсталирането в АЕЦ " Белене ", а това е категорично изискване за присъединяване в процедурата.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР