Всички пенсии трябва да бъдат преизчислени. Това заяви пред бившият

...
Всички пенсии трябва да бъдат преизчислени. Това заяви пред бившият
Коментари Харесай

Емилия Масларова: Всички пенсии трябва да бъдат преизчислени

Всички пенсии би трябвало да бъдат преизчислени. Това съобщи пред някогашният обществен министър в три кабинета Емилия Масларова. По думите й е извънредно незаслужено оптималният застрахователен предел да не се покачва.

Масларова разяснява предлагането от идната година минималната пенсия да стане 300 лева, а 1440 лева – оптималната.

 „ Има един принцип в пенсионното обезпечаване, това е резистентност, адекватност и сигурност. Ако ги наложим към днешна дата очевидно няма да бъдем задоволително правилни в случай че кажем, че сме изпълнили всички тези неща. Аз смятам, че при всички случаи в обществената и пенсионната политика администрирането на нещата по политически аргументи е незаслужено “, разяснява тя.

„ Няма нищо неприятно минималната пения да стане и 500 лева, и 1000 лева, само че тогава когато другите пенсии се придвижат нагоре с аналогичния %. Защото в противоположен случаи хора, работили 35-40 години, ще получат 350-400 лева, а хора, които нямат съвсем никакъв принос в осигурителната система – 300. Това демотивира “, добави Масларова.

По думите й най-справедливо е преизчисляване на всички пенсии с новите осигурителни прагове.

„ Товава постъпваш правилно и към тези, които са се обезпечили за една и съща служба, в едно и също дружество и тн. преди 10 години, и тези, които са се пенсионирали през днешния ден. За мен това е заслужено “, сподели някогашният обществен министър, като добави, че изкуствено увеличение на минималната пенсия наскърбява хората с дълготраен трудов стаж.

Тя сподели още, че е значимо да бъдат извадени всички обществени заплащания от Пенсионната система.

„ Това, което вършим с минималната пенсия в този момент е обществено заплащане. Тоест, ти имаш принос в системата за 160 лева – това би трябвало да получиш от тази система. Другото, което не ти стига до формалната линия на беднотия от 369 лева ти го дава системата за подпомагането. Там обаче има критерии – какво имущество имаш, какви приходи имаш, какъв ти е здравния статус. Има доста неща, които не могат да се дават на парче “, разяснява още тя.

Бившият обществен министър посочи, че сега се работи на парче, по политически аргументи. Тя беше безапелационна, че бонусът от 50 лева за всички пенсионери също не е обективен.

„ Това са над 1 милиарда лева Трябва да се прави оценка – на кого да дадеш. Това е помощ, дано не бъркаме пенсионната система, колкото повече пипаме в нея, толкоз повече демотивираме младежите. Казват си, че няма смисъл да се обезпечават на оптималния предел “, съобщи някогашният обществен министър.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР