Всички пенсии ще се вдигнат от 1 юли с 12,6%

...
Всички пенсии ще се вдигнат от 1 юли с 12,6%
Коментари Харесай

526 лв. минимална пенсия от 1 юли

Всички пенсии ще се вдигнат от 1 юли с 12,6% по швейцарското предписание. Това планува планът на служебното държавно управление за бюджет на държавното публично обезпечаване за 2023 година Той ще бъде импортиран на 3 май в Народното събрание, в случай че до тази дата няма постоянно държавно управление.

Офертата “Гълъб Донев ” включва и растеж на минималната пенсия. От 1 юли тя би трябвало да се вдигне с 58,84 лева и да доближи 525,84 лева Това ще докара и до нарастване на пенсиите, които зависят от нея - обществени и инвалидни. (Виж инфографиката.)

При този вид към този момент няма да има пенсия за стаж и възраст под формалната линия на беднотия, която е 504 лева

Сега с персонална пенсия от 467 лева са 417 191 души

Още най-малко 100 хиляди души вземат до 500 лева

Под линията на беднотия обаче ще останат тези, които не са свързани с трудова активност.

Социалната за напреднала възраст ще е 278,12 лева, а персоналната - 250,31 лева

Таванът на пенсиите евентуално ще остане замразен на 3400 лева Причината е, че през предходната година той беше вдигнат два пъти - от 1 юли стана 2000 лева, а от 1 октомври - 3400 лева В момента оптималната пенсия получават 1002-ма души.


Ако не се стигне до нов кабинет до 3 май и бюджетът се внесе, депутатите могат да създадат свои оферти. През последните години политическото наддаване за сърцата на пенсионерите сред партиите не стопира.

Още в първия ден на 49-ото национално заседание лидерката на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова съобщи, че ще упорстват пенсиите да се преизчислят с настоящ застрахователен приход и да се усилят вдовишките добавки. В програмата на “Продължаваме смяната - Демократична България ” също е заложено

нарастване на вдовишките добавки от 26,5 на 30%

Според тях пенсиите би трябвало да порастват по-бързо от инфлацията. Отново ще упорстват за смяна на швейцарското предписание - към този момент да отразява или единствено 100% от растежа на инфлацията, или този на осигурителния приход. Друг техен ангажимент е учителският пенсионен фонд да изплаща на пенсиониращите се учители добавка до 0,5%, която в този момент е 0,33%. От “Възраждане ” също желаят приходите на възрастните да порастват изпреварващо на инфлацията. Те са безапелационни, че хората с най-ниски пенсии са получили минимум поради неточности в политиката на държавното управление.

Цялата пенсионна система се изкриви. Излиза, че който цялостен живот е работил и си е внасял осигуровките за висока пенсия, в този момент ще получава съвсем същото като този, който не го е правил. Как младото потомство да се записва, да си заплаща налозите, да си внася пенсионните вноски, с цел да има в Национален осигурителен институт пари за пенсии или в частните фондове, изясни пък водачът на ГЕРБ Бойко Борисов на първата конференция след изборите. Той предизвести, че без постоянно държавно управление партията няма да поддържа бюджет за тази година.

Пенсиите обаче ще се вдигнат от 1 юли по швейцарското предписание, даже да няма нов бюджет. Това е обезпечено в Кодекса за обществено обезпечаване. Увеличението бе заложено и в снадки бюджет, който ще работи доникъде на годината. Така обаче няма да се вдигнат минималната и оптималната пенсия, тъй като техният размер се дефинира не по правила, а по предложение на държавното управление. През последните години минималната пенсия нараства повече от междинната пенсия за страната и повече от междинния застрахователен приход.

Само повдигането на пенсиите по швейцарското предписание ще коства над 1,2 милиарда лв.

за последните 6 месеца на годината.

През първите три месеца на годината Националният застрахователен институт (НОИ) към този момент е платил 4,5 милиарда лева за пенсии. Според сметките им с малко над един милиард лв. са нарастнали разноските за пенсии през първото тримесечие на тази година по отношение на същия интервал на предходната година.

Общите разноски на публичното обезпечаване възлизат на малко над 5 милиарда лв.. В същото време събраните средства от осигуровки са на половина - 2,63 милиарда лв.. Останалите 2,4 милиарда лв. са допълнени от държавния бюджет.

През първите три месеца на годината

са умряли 10 400 пенсионери

А междинната пенсия през март е стигнала 738 лв.. Това е растеж от 105 лв. по отношение на март предходната година, регистрират от Национален осигурителен институт.

Още по-голям е растежът на междинната пенсия за стаж и възраст, тя доближава 811 лева, или 127 лева повече.

За болнични и компенсации от Национален осигурителен институт са платили близо 500 милиона лв. за първото тримесечие на годината. Това обаче е с 20 милиона лв. по-малко спрямо предходната година. Тук предложение още веднъж имат от “Продължаваме смяната - Демократична България ”. Те желаят бизнесът да заплаща първите два дни от болничните.

Сега първите 3 дни се покриват от работодателя в размер 70% от дневното брутно заплащане.

Условието е да са плащани социалноосигурителни вноски за предходните 18 месеца. След 3-ия ден стават 80% и се поемат от страната.

Така при 5 дни домашно лекуване и брутна заплата 1000 лева на месец за първите три дни болнични ще получите от работодателя 33,3 лева дневно, или общо 99,9 лева За идващите 2 дни компенсацията се поема от Национален осигурителен институт, който би трябвало да ви изплати 76,2 лева


Източник: " "
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР