Всички пътници, които имат температура над 37 градуса, пристигнали на

...
Всички пътници, които имат температура над 37 градуса, пристигнали на
Коментари Харесай

Пътниците с температура над 37 градуса, пристигнали на летищата, минават задължителен преглед

Всички пасажери, които имат температура над 37 градуса, пристигнали на българските летища, се отклоняват и минават през медицински прегледи. Това разгласи министърът на опазването на здравето Кирил Ананиев, който направи инспекция на термокамерите на Терминал 2 на летище София, съобщи кореспондент на БГНЕС.

Министърът сподели, че скоро се чака да проработи термокамерата на Терминал 1, както и до края на седмицата летищата във Варна и Бургас да бъдат снабдени с термокамери. Поръчана е и още една аварийна камера за летище София. Дотогава на място температурата идващите и отпътуващите пасажери ще се мери с така наречен “пистолети – термометри ”, като на всички места има и дежурни медицински екипи.

Ананиев разказа и процедурата по уединяване и извеждане на пасажерите, при които е открита висока температура. За София всички пасажери с температура биват превозени във ВМА, във Варна – до “Св. Марина ”, а в Бургас – до Областната болница в града.

Рисковите дестинации, които се одобряват с нараснало внимание, са полети от Москва, Истанбул, Доха.

Здравният министър опроверга публикувана информация в последните дни, че не са подхванати съответни ограничения за ограничение на разпространяването на вируса на летището и, че има хора, които безотговорно влизат в страната. Той сподели термокамерата на Терминал 2, която мери точната температура на всеки пасажер и още една, която до часове, следва да бъде включена, както и на Терминал 1. По думите на Ананиев всеки с температура над 37 градуса се води в специфична стая, където се преглежда, попълня анкетен лист за здравното му положение, получава листовка на британски и български език, в която са разказани дейностите, които пасажерът би трябвало да предприеме по-късно и изчаква идването на колата за спешна помощ. Извеждането на болните се реализира през специфичен вход, тъй че те не минават по пътя на общия поток.

„ Не разрешаваме да има контакт на тези, които сме заподозрели, че има нещо, със здравите хора, които се прибират от своите дестинации. Най-критичните полети са от Истанбул, Русия, Москва и Доха. От тези дестинации през вчерашния ден дойдоха друг брой хора от разнообразни страни и минаха през този надзор. Само един човек, кацнал във Варна, идва от един от островите на Китай. Той има температура от 37.1 градуса. Това ни даде учредения да го изолираме и да бъде под особено наблюдаване в УМБАЛ „ Св. Марина “, уточни Ананиев и добави, че всеки с висока температура в София се откарва до ВМА, във Варна – болница „ Св. Марина, а в Бургас – Областната болница.

Ананиев изясни, че организацията и координацията на летище София е доста добра и добави, че концесионерите са задължени да имат термокамера.

„ На терен тук сега са минимум 10 души от здравните служби на Министерството на здравеопазването, а също по този начин и съответните екипи на Гранична полиция, летищните управляващи и на Агенция „ Митници “. Между тях има основана нужната организацията и всяка от тези институции знае в каква обстановка се намесва в пропускателния развой на летище „ София “, съобщи той.

Здравният министър призна, че на летището в Бургас мерят температурата на пасажерите отдалечено – благодарение на револвери за температура и увери, че даже и с този прийом няма по какъв начин да премине човек без да е минал теста.

„ Във Варна се синхронизира хардуерът със софтуерът. Днес ще проработи. В Бургас в най-скоро време ще бъде включена термокамера. До петък ще получим три камери – една за Варна и Бургас и една аварийна за София. Това е допустимо най-краткият период за обезпечаване и монтирането на термокамерите “, уточни той.

Ананиев не се съгласи, че тези ограничения са били подхванати незабавно в другите страни

„ В множеството страни организацията се прави в последния миг, защото получавахме непрекъсната информация от Световната здравна организация. Първоначалните сигнали не бяха притеснителни. В следствие те подвигаха равнището на заплаха и в края на предходната седмица дадоха по-сериозния сигнал и повече от европейските страни направиха това, което и ние – поръчка на камери там, където няма, и защитно облекло, което също ще дойде тази седмица “, съобщи министърът и добави, че другите европейски страни са реагирали с ограничения едвам в края на предходната седмица, откакто броят на инфектираните е повишен.

Здравният министър разгласи, че ще бъдат подхванати ограничения и във връзка с влизането по море.

„ Досега съществуваше правилник, че разнообразни държавни служби вършат разнообразни инспекции при акостирането на корабите. Досега като здравен надзор, ние бяхме последната институция. С последните промени – първо влизат нашите органи, откриват здравния статус на екипажа и по-късно влизат всички останали служби. По сухоземните граници е по-трудно поради трафика. Ако се сътвори организация всички те да излизат и да минават през термокамери ще стане огромно запушване. Там заплахата е най-малка. Най-голяма е по въздух и вода “, уточни Ананиев.

Министърът сподели още, че към този момент нямат планове да затварят граници или да се прекрати издаването на визи поради ковид.

„ Това може да стане с европейско решение. През тази седмица ще има съвет на здравните министри в Брюксел. Тези крайни решения обаче са от компетенцията и на други препоръки –външните и вътрешни министри. Решението би трябвало да бъде взето на ниво Европейска комисия “, акцентира той. /БГНЕС
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР