Всички парламентарни групи без ГЕРБ искат в Народното събрание да

...
Всички парламентарни групи без ГЕРБ искат в Народното събрание да
Коментари Харесай

Всички партии без ГЕРБ искат нова комисия в парламента за промени в Изборния кодекс

Всички парламентарни групи без ГЕРБ желаят в Народното събрание да бъде основана краткотрайна комисия, която да прегледа всички оферти на партиите и след експертно разискване да създаде план за промени в Изборния кодекс. Предложението е в нея на паритетен принцип да вземат участие представители на всички парламентарни групи.

Идеите на другите парламентарни сили за промени в изборните правила бяха обсъждани на закрити врата на среща, инициирана от Българска социалистическа партия. В диалога не се включиха депутати от ГЕРБ.

" Целта е обща - гарантиране на почтен и транспарантен избор и опция българските жители да гласоподават свободно и да изразят волята си такава, какавато е ", разгласи водачът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова след срещата. Председателят на " Воля " Веселен Марешки сподели, че всички желаят почтени и транспарантни избори.

Според Корнелия Нинова на срещата са се обединили, че " не трябва да се трансформира в този момент настоящата норма за стопроцентово машинно гласоподаване ", да търсят вид за машинно броене и способи за изчистване на така наречен мъртви души от описите. Зам.-предсседателят на парламентарната група на Движение за права и свободи Йордан Цонев сподели, че обединяването е единствено към предлагането да се трансформират изборните правила, като разновидността е това да се прави от краткотрайна комисия, което занапред ще се гласоподава от групата му. По думите му има и разнообразни оферти - Движение за права и свободи предлага отпадане на уседналостта, а Вътрешна македонска революционна организация и " Воля " - учебен ценз при гласоподаване.

На въпрос на " Дневник " дали би трябвало да отпадне възбраната за разгласяване на социалогически изследвания в изборния ден, както и денят за размисъл - да бъде анулиран, Корнелия Нинова: " Може ли да осатвим тези въпроси в работен порядък. Ако съм тук сама, бих говорила за предложенията на Българска социалистическа партия. Но дано не караме групите всеки в този момент тук да се надпреварва да си показва концепциите ". Другите представители не дадоха отговор.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР