Всички палаткови лагери на протестиращи в София, Пловдив и Варна

...
Всички палаткови лагери на протестиращи в София, Пловдив и Варна
Коментари Харесай

София осъмна без блокади, МВР разчисти палатките, има арестувани


Всички палаткови лагери на протестиращи в София, Пловдив и Варна бяха разчитени от служители на реда и жандармерия към 4 часа тази заран. Полицията бе безапелационна, че се базира на Закона за придвижване по пътищата, протестиащите пък отвърнаха, че през днешния ден още веднъж ще построят палатките си.

В София шатрите и палатките на трите основни кръстовища са били разчистени благодарение на общината, а бусът на майките от „ Системата ни убива “ пред Ректората е вдигнат с паяк и откаран в углавен паркинг.

Операцията на полицията е минала без конфликти с протестиращите, само че има задържани. На протестиращите е обяснено, че палатките нарушават Закона за придвижване по пътищата. Задържани са общо 12 души, измежду тях са и така наречен „ Отровно трио “ Арман Бабикян, адв. Николай Хаджигенов и Велислав Минеков. На всички са съставани актове за несъблюдение на полицейско предписание и са освободени.

Моментално „ Отровното трио “ пусна апел във Facebook за нов митинг в Триъгълника на властта. Част от протестиращите обясниха, че още веднъж ще слагат палатките си и че няма да се откажат от настояванията си. От Министерство на вътрешните работи пък обявиха изрично, че занапред нататък няма да позволява блокади на пъщита.

На " Орлов мост " служители на реда са натоварили на камион всичките палатки и спални чували на протестиращите, с цел да разчистят пътя. И на трите блокади в София е имало арестувани. Един от задържаните е пиар специалистът Арман Бабикян, който е измежду уредниците на демонстрациите. Другият арестуван е деятелят и някогашен публицист Пламен Даракчиев.

Повечето задържани са били отведени в Първо РПУ. Бабикян бе освободен няколко часа след задържането. Пред БиТиВи той изясни, че е бил задържан поради несъблюдение на полицейско предписание. На чиновниците той опитал да изясни, че правото на митинг е обезпечено в конституцията, която е по-висш акт от Закона за придвижване по пътищата.

Вдигнати бяха и палатковите лагери във Варна и Пловдив.

Решението за почистване на блокадите е било взето след четири часа разискване на съдружен съвет на ръководещите, изясни пред Нова телевизия водачът на НФСБ Валери Симеонов. Той не сподели кой е предложил да се работи срешу протестиращите. Според него обаче те нарушавали закона към този момент месец. При това състояние изпълнителната власт нямало по какъв начин да стои безучастна.

Симеонов изясни, че полицията просто си свършила работата. Защото имало към този момент тъжби от недоволни жители, които не одобрявали блокадите. Имало риск да се стигне до „ дребна революция “.

Лидерът на НФСБ сподели още, че след Коалиционния съвет през вчерашния ден му се наложило да влезе в робята на неприятния вестонодец и да оповести решенията на ръководещите.

През последната седмица в Столична дирекция на вътрешните работи са постъпили стотици тъжби от жители, които се оплакват, че правото им на напредване е било лимитирано от блокадите, изясни шефът на " Охранителна полиция " в Столична дирекция на вътрешните работи Тони Тодоров. От думите му стана ясно, че Министерство на вътрешните работи смята митингите за противозаконни, защото при нито една демонстрация не е подадено наложителното по закон съобщение в общината. Той добави, че полицията е подхванала дейности за освобождение на кръстовища, с цел да „ обезпечи правата на всички жители, чието мнение се разграничава от това на протестиращите “.

Тодоров сподели, че по време на интервенцията не е имало конфликти, а още по-малко полицейско принуждение. С протестиращите били водени " естествени диалози ". Полицаят изясни, че до момента бил " извънредно толерантни ", само че решили да работят, защото имало съществено неодобрение против блокадите и се страхували, че напрежението може да ескалира.

По време на полицейската акция центърът на София беше блокиран, а в петък сутринта придвижването бе изцяло възобновено. Полицията разчисти палатките на протестиращите в Пловдив и Варна, както и от пътя Стара Загора към Автомагистрала " Тракия ".

Normal021falsefalsefalseBGX-NONEX-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name: " Нормална таблица " ; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-priority:99; mso-style-parent: " " ; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin-top:0cm; mso-para-margin-right:0cm; mso-para-margin-bottom:10.0pt; mso-para-margin-left:0cm; line-height:115%; mso-pagination:widow-orphan; font-size:11.0pt; font-family: " Calibri ", " sans-serif " ; mso-ascii-font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family: " Times New Roman " ; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;}
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР