Всички овощни видове излизат от фазата на принудителен покой, дори

...
Всички овощни видове излизат от фазата на принудителен покой, дори
Коментари Харесай

С цъфтежа на овошките идват и вредителите

Всички овощни типове излизат от етапа на насилствен покой, даже когато сме имали огромни студове в края на сезона като тази година. Растителните сокове към този момент се придвижват, пъпките набъбват, а при някои типове скоро ще стартират да цъфтят. В същото време стартират да се развиват причинителите на заболявания и на неприятелите по овощните дръвчета. Това постанова при установяването им над прага на икономическата вредност да се подхващат третирания с химически препарати. Ако второто зимно напръскване не е било осъществено преди набъбването на пъпките заради ниски температури през февруари, това би трябвало да се направи през март, преди да стартира този развой. По време на прекосяването на фенофазите се пръскат другите овощни типове.

Струпясването на ябълката, ранното кафяво изгниване на костилковите, а и съчмянката са мощно публикувани заболявания и това постанова да се третира постоянно против тях. Много от нездравословните инсекти се срещат по-малко, по тази причина против тях би трябвало да се пръска при появяването им, освен това, при надхвърляне на икономическия предел на вредност(ИПВ).

Този предел при анарзията да вземем за пример е 3% развалени пъпки в края на март, за аленият овощен акар е 10-15 зимуващи яйца на плодна клонка, за прасковената листна въшка е 8-10 нападнати клончета на 100 клончета. Инсектицидът против неприятелите може да се добави към фунгицида против заболяванията, стига смесимостта им да е допустима и това да е посочено в напътствията, съпровождащи препарата.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР