Всички обяви за продажба на домашна ракия ще изчезнат от

...
Всички обяви за продажба на домашна ракия ще изчезнат от
Коментари Харесай

Криминализират нелегалните ракиджийници

Всички разгласи за продажба на домашна ракия ще изчезнат от интернет, а притежателите на дворни казанчета за производството й ще би трябвало да се пазят три пъти по-зорко да не ги види някой, до момента в който вършат фамилния елексир. Защото, в случай че до момента рискуваха да ги заловен митничарите, да ги глобят и да им конфискуват казанчето, то отсега нататък ще ги заплашва и затвор.

Това са част от последствията, които се чака да настъпят, в случай че Народното събрание одобри дефинитивно разновидността за смяна в Наказателния кодекс (НК), препоръчан от Цветан Цветанов и още неколцина депутати от ГЕРБ. На 25 октомври планът мина на първо четене без никакъв спор в пленарната зала.

Иначе акцент в измененията на кодекс се слага върху незаконното произвеждане на цигари, което в този момент за първи път се криминализира. За това настоя и основният прокурор Сотир Цацаров, откакто в последните месеци бяха разрушени незаконни заводи за цигари и алкохол. Само че около огромните производители, от престарание като нищо може да пострадат и дядовците, които варят ракия по дворовете си.

В проектозакона се планува възбраната освен за продажбата, само че и за всевъзможен различен тип разпространяване на акцизни артикули без бандерол - в това число и като подарък. Освен това се предлага нов текст в Наказателен кодекс, съгласно който всеки, "който създава или държи за разпространяване алкохол, алкохолни питиета или тютюневи произведения без да има лиценз, уверение или регистрация, когато това се изисква с нормативен акт, се санкционира с отнемане от независимост от една до 10 години и санкция от двадесет хиляди до 100 хиляди лв. ". Криминализира се и направата и притежанието на предмети, които са предопределени или биха могли да послужат за създаване на уреди за произвеждане на незаконен алкохол или цигари.

Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР