Всички общински сметища, които не отговарят на изискванията на Европейския

...
Всички общински сметища, които не отговарят на изискванията на Европейския
Коментари Харесай

Девет общини са на път да обявят бедствено положение заради боклука

Всички общински сметища, които не дават отговор на условията на Европейския съюз, би трябвало да бъдат закрити до Нова година. Девет общини са на път да разгласят бедствено състояние.

Повече от 30 година община Пазарджик изхвърля отпадъците си тук и основава планина от отпадъци.

След дългогодишно очакване е построено хранилище за боклуци по стандарт.

Проблем обаче има. Заради обжалване на избора на оператор, новото хранилище няма право да работи сега, а прилежащите общини, които би трябвало да докарват боклуците си в Пазарджик, се тормозят.

„ Ще успеем да поемем 2 дни. След това, в случай че не се случи, ще преминем към бедствено положение”, сподели кметът на Пещера Николай Зайчев.

Оказва се, че на остарялото бунище има локални поданици, които не си го дават.

Сметището в Пазарджик се е трансформирало в дребен град, в който живеят повече от 200 души. Те са там от 20 година и разтоварването на боклука е най-важният миг за тях.

Казват, че са удовлетворени от сметището и си изкарват прехраната от него. Заплашват, че, в случай че го затворят, ще стартират да крадат.

Депата за боклуци в Благоевград, Кочериново, Рила, Бобошево и Симитли също ще затворят. Боклукът би трябвало да се извозва до сметищата в Разлог и Сандански. На процедура обаче това се оказва невероятно.

„ Няма да бъде елементарно, това е една голяма компликация за общината, с нашата техника не можем да се оправим, най-вероятно ще потърсим да наемем подобаваща техника, несъмнено това е обвързвано с финансово натоварване на общината”, съобщи кметът на Благоевград Атанас Камбитов.

Автомобилите са пригодени да събират боклуци, а не да ги транспортират на разстояние от 50 или 60 км., изясни Васил Бачев от общинската компания по непорочност.

От екоинспекцията са безапелационни, че пролонгация няма да бъде дадена.

„ Компромиси не могат да се създадат, защото ние към този момент имаме една неоправдателна присъда от Европейския съд”, безапелационен е Ангел Георгиев, шеф на Регионална инспекция за опазване на околната среда – Благоевград.

В Благоевград съвременно хранилище ще бъде построено идната година.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР