Всички ние сме наблюдавали танца на нестинарка с боси крака

...
Всички ние сме наблюдавали танца на нестинарка с боси крака
Коментари Харесай

Нестинарството - силата на вярата

Всички ние сме следили танца на нестинарка с боси крайници върху горящи въглени. Чудим се, дали изпитва болежка, или има някаква загадка рецепта за неутрализирането й. Според обичая, нестинарският танц се практикува на празника на. Танцуващите стъпват върху нагорещената жарава с иконата на двамата светци в ръце. Каква е същината на тайнствения обред? На какво се дължи чудото, по краката на нестинарите да няма изгаряния?

Малко история

Нестинарството е един от най-древните български традиции, зародил още преди хилядолетия. Някои свързват появяването му с Дионисиевите празници, а други с траките и техния фетиш към слънцето. Особено публикуван е този бит при започване на 20-ти век в български и гръцки села в Източна Тракия, част от които след 1913 година попадат в България, а останалите в Турция. Гръцкото население, останало в Турция, се преселва в Гърция и по този начин придвижва със себе си този обред.

Според произхода на думата „ анастенария ” от гръцки това значи „ въздишане, охкане ”, с което се свързва държанието на нестинарите по време на транс. Друго пояснение води към гръцката дума „ хестия ” – огън.

В момента в България достоверният нестинарски бит е съхранен единствено в едно село в Странджа – с. Българи. В предишното обичаят се е практикувал и в други села в България и Гърция – Бродилово, Кости, Граматиково, Сливарово, Кондолово. Днес нестинарството се практикува на доста места в страната като туристическа атракция.

Според някои историци ритуалът е чисто езически, само че носенето на християнските икони, опровергава това изказване. Нестинарите си били подложени на огромни гонения през 1913 година Много нестинари в гръцкото село Кости се отхвърлят от ритуала. През 40-те години на 20-ти век нестинарските танци са съхранени единствено в три села – Кости, Граматиково и Българи, където се резервира и до през днешния ден. По време на комунистическия режим нестинарите още веднъж са подложени на гонения. Чак при започване на 90-те години на предишния век ритуалът се възвръща.

Макар да се смята за чисто български, сходен танц се среща и измежду други нации. Според една легенда в Италия съществували хора, които вървят по нагорещени въглени, без да се нараняват. Подобен обред е съществувал в Япония и Китай, в Алжир, Мароко, Мала Азия, Сибир, Африка и на някои острови в Тихия океан. На Балканите съществува от хилядолетия. Преодолява гоненията от страна на християнството, по този начин и от страна на комунизма.

Как протича ритуалът

Сутрин рано в деня на Св. Св. Константин и Елена стартира върволица от нестинари. Трима младежи носят иконите до най-близкия заветен извор, именуван аязмо. Всички поданици на селото вземат участие в процесията. На аязмото иконите се освещават и се играе хоро с гайда и барабан, водата от извора се смята за лековита през цялата година. Шествието продължава до параклис, където се пазят иконите през нощта. Тук нестинарите прекарват цялата нощ, слушат непрестанното пердашене на тъпана и изпадат в транс, стартират да танцуват, като носят свещени предмети – кърпи, кандила, икони.

На площада на селото се пали огромен огън, който се поддържа през целия ден от най-старата нестинарка или нестинар, които към този момент не танцуват. Вечерта се разстила жаравата с диаметър към 2 метра и дебела 5-6 см.



Най-напред най-възрастните нестинари обикалят 3 пъти жаравата, минават я един път на кръст и стартират да танцуват. По време на танца нестинарите издават пронизителни крясъци, държат иконите на светците и нерядко вършат предсказания.







Чудото

Състоянието, в което изпада нестинарката се назовава „ прихващане ”. След като получи „ прихващането ” нестинарката все едно изгубва напълно контакт с околния свят. В този припадък тя танцува възбудена, обхваната от халюцинации, произнасяйки непрестанни въхкания. С повишаване на напрежението, „ прихващането ” й визира и останалите, а първите влезнали в жаравата нестинарки, последователно излизат от това положение и приключват танца. Самият обред в профил погледнат съставлява непрестанно прекачване на възбудата от една на друга или повече нестинарки, което основава усещане за някаква свръхестествена мощ, която се вселява в „ избраниците ", прави ги неуморими в странната игра върху парещата жарава.

Интересен факт е, че след танца нестинарите нямат никакви пострадвания по краката. Това е една от най-големите загадки и в това се крие магията на този обред. След направени медицински проучвания на нестинарите се открива, че кожата на краката им е нежна, без следи от изгарания. Любопитно още е, че паднали в огъня предмети, като кърпи да вземем за пример, не изгарят. Свидетели настояват, че даже има случаи, в които нестинари са падали в огъня, изправяли са се и продължавали без никакви последици. Нестинарите не могат да обяснят своята заложба и я дефинират като подарък от светците.

Силата на вярата

Според жителите на село Българи разковничето е в силата на вярата. Те считат, че човек не може да се научи да танцува, в случай че не е роден да бъде нестинар. Те имат вяра, че Господ ще ги опази, тъй като са положителни и на никого не желаят злото. За сполучливия танц спомагат духовната подготовка, студените крайници и монотонната музика на тъпана и гайдата, които им оказват помощ да изпаднат в транс. Има научни доказателства, че в положение на транс нестинарите предсказват бъдещето. Историчката Валерия Фол разказва в своя книга знамение, което чува от гръцки нестинар през 1993 година, който предсказва войните в някогашна Югославия.

Според психолози, които изследват положението на танцуващите, нестинарката изпада в хистероподобен припадък, при който се реализира тип упойка по отношение на жарта. Нестинарството се предава по завещание. Именно поради това „ наследственото предаване ” може да се смята като наследствено предаване на избран вид нервна система.



Танцът върху огъня се смята и като молитва към небесните сили за удача, изобилие и предотвратяване от заболявания. Според едно поверие огънят е в положение да унищожи и почисти всички несгоди, както от индивида, по този начин и от земята. Все още не се знае сигурно, дали нестинарството е вълшебен танц и нестинарите крият своята загадка, или в действителност силата на вярата им оказва помощ да преодолеят физическата болежка. Именно това го прави неповторимо и неповторимо събитие и до ден сегашен..
Източник: hera.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР