Всички ние сме изправени пред ситуации, в които е важно

...
Всички ние сме изправени пред ситуации, в които е важно
Коментари Харесай

Три правила за ефективни похвали и въздействащи комплименти

Всички ние сме изправени пред обстановки, в които е значимо да подкрепим обичан човек, другар или сътрудник. Да кажете няколко думи, след което сътрудникът ви ще се почувства подсилен, обгрижен или просто ще му се усъвършенства настроението – това е умеене, което си коства да притежавате и да развивате целеустремено. Съгласете се, че и на вас самите ви се желае да сте обект на сходно отношение.

Нека забележим по какъв начин може да извършите по този начин, че похвалата ви да е вярна, т.е. целенасочена, с предвидим позитивен резултат. „ Добрата хвалба “ – това е грамотна противоположна връзка за това, че след вашите думи се появява и съответната реакция: хубава страст, усмивка, приемане, горделивост, наслада или ентусиазъм. „ Неуспешната хвалба “  води до това, че човек реагира на думите ви не по този начин, както сте очаквали и показва не тази страст, която сте желали да постигнете, казвайки избрани фрази. Това на процедура значи, че сте споделили нещо прекомерно прекомерно или не сте отчели всички нюанси, или сте били неискрени и това е проличало.

Задачата на който и да е комплимент или хвалба е да повдигне настроението, да провокира позитивни страстите, положително самочувствие, убеденост и ентусиазъм. И по какъв начин да реализираме всичко това? Има три елементарни правила, които безотказно работят.

1) Като начало намерете в индивида, който в реалност ви харесва, какво той в действителност прави добре и тогава отпада заплахата да бъдете неискрени. Говорете за нещата, които той в действителност умее да прави добре, а не коментирайте личността му, тъй като сходни оценки не се възприемат еднопосочно. Например, в случай че кажете „ Вие сте непретенциозен човек “, някои ще възприемат това като напълно естествено, тъй като интелигентният човек е непретенциозен, само че ще има и такива, които ще се обидят, тъй като под непретенциозен човек ще схванат подобен, на който са му лимитирани опциите. Можете да кажете „ Ти приказваш и действаш вярно, знаеш по какъв начин да се задържите в рамките на общоприетото ”. В тази фраза вие се фокусирате върху държанието и качествата на индивида, без да коментирате неговите самостоятелните личностни характерности и без да му слагате етикет.

2) За да стане похвалата ви ефикасна, включете в нея оценъчен съставен елемент, в това число оферти и рекомендации, да вземем за пример: „ Наистина ми хареса метода, по който си направил плана … ” и ще бъде още по-ефективно, в случай че добавите: „ Знам, че ти имаш огромни благоприятни условия “. Избягвайте изречения като: „ От моя позиция “, „ Чуй ме “ т.е. думи, които са директни и като интонация, и като смисъл. Много е значимо на първо място да отправите хвалба, а по-късно да извършите предложение.

3) Третото предписание е да озвучите това, което ви е харесало, с изречения като „ Бях удовлетворен да схвана “, „ Това доста ме зарадва “, Чух за вашата демонстрация и се въодушевих да направя… “ „ Радвам се за вас… ”

Да предположим, че за хвалба сме избрали целенасочеността и организираността на даден човек. Можете да му кажете: „ Как се подготвяте по този начин? Вие сте непрекъснато зает, успявате във всичко и резултатите от вашата работа са в действителност впечатляващи “. Или: „ Като ви виждам какво вършиме, се въодушевявам и си мисля, че и аз би трябвало да стартира да работя върху себе си като упражнявам няколко пъти в седмицата “.

Нека вашите похвали и похвали бъдат подкрепящи и мотивиращи! Всичките тези дребни стъпки, които изброихме, ще повлияят сполучливо вашето другарство. Опитайте, усилието да ги прилагате си коства. И със сигурност  няма да съжалявате. Но помнете – постоянно бъдете откровени, когато изричате хвалба или комплимент. По-добре е да не казвате нищо, в сравнение с думите ви да звучат като голо хвалебствие.

Източник: iskamdaznam.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР