Всички небитови потребители, независимо от консумацията на електроенергия, да излязат

...
Всички небитови потребители, независимо от консумацията на електроенергия, да излязат
Коментари Харесай

Всички фирми ще купуват ток на свободния пазар, опозицията с резерви

Всички небитови консуматори, без значение от потреблението на електрическа енергия, да излязат на свободния пазар на ток от 1 октомври. Това реши болшинството при първо четене на измененията в Закона за енергетиката. Текстовете са импортирани от ръководителя на енергийната комисия и народен представител от ГЕРБ Валентин Николов. Опозицията подлага на критика желанията на властта и предизвести от опасности за отрицателен обществен резултат. От Българска социалистическа партия се въздържаха при гласуването.

Промяната ще засегне магазини за хранителни артикули, цехове, пицарии, заведения за хранене, които употребяват електрическа енергия за небитови потребности.

От контролирания пазар на ток ще би трябвало да излязат всички икономически клиенти, което включва и тези с мощ до 30 киловата.

Цените за електрическата енергия, която те употребяват, към този момент няма да се дефинират от Комисията за енергийно и водно контролиране, а ще зависят от свободния пазар. Промяната ще засегне към 300 000 клиенти.

Няма по какъв начин всички да отидат на либерализирания пазар, ще има и предпазени категории, които би трябвало да бъдат разпознати, и с какви ограничения ще бъде обезпечено тяхното електроснабдяване, изясни терзанията на левицата Таско Ерменков от групата на Българска социалистическа партия.

Според Рамадан Аталай от Движение за права и свободи срокът от 1 октомври е къс. Една добра концепция без уточнения, ще останат търговците на електроразпределителните предприятия да бъдат доставчиците от свободния пазар на клиентите съответната електрическа енергия, предизвести той.

Вносителят на измененията депутатът от ГЕРБ Валентин Николов даде обещание до второто четене на закона осведомителна акция и временен интервал за дребните компании.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР