Всички настанявания в специализираните институции и социалните услуги от резидентен

...
Всички настанявания в специализираните институции и социалните услуги от резидентен
Коментари Харесай

Спират се настаняванията в специализиран институции и услуги от резидентен тип за възрастни

Всички настанявания в профилираните институции и обществените услуги от резидентен вид, в това число за възрастни хора, да бъдат спрени до края на оповестеното изключително състояние. Това е едно от предложенията на Министерството на труда и обществената политика (МТСП) за законови и нормативни промени за предварителна защита против разпространяването на вируса COVID-19.

Не се позволяват и свиждания, като околните и роднините на настанените може да получат информация от шефовете и от общините, които са снабдител.

Община Ловеч оказва поддръжка по домовете за възрастните хора

Преустановят се плануваните инспекции от обществените служби, както и от Инспекцията по труда. Мерки за протекция за деца ще бъдат предприемани както до момента – само при потвърден риск за живота и здравето на децата. Временно се приключват срещите сред деца, настанени отвън фамилията, с родственици, близки и кандидат-осиновители. Приемът на заявки и заявления за прилагане на обществени права ще става единствено по пощата и по електронен път. Безработни в страната също ще могат да се записват онлайн в Бюрата по труда.

Ще бъде удължена валидността на всички документи и на периодите, които изтичат в интервала на изключителното състояние. В това число даването на месечни фамилни помощи за деца и направленията за прилагане на обществени услуги.

Индивидуалните оценки на потребностите на хората с увреждания се вършат от обществени служащи по телефон или е-поща, с цел да се дефинират часовете за прилагане на персонален помощник по отношение на самооценката на нуждаещите се. МТСП предлага още за приемане на обществени помощи да отпадне условието за полагане на общественополезен труд от безработни лица до края на изключителното състояние.

Търговище провежда доставка на храни и медикаменти на възрастни и заболели хора

Предвижда се от 1 април 2020 година пенсиите на 400 000 работещи пенсионери с добит застрахователен стаж след 31.12.2018г. да бъдат преизчислени по длъжностен път, с цел да не се постанова те да вървят до Национален осигурителен институт. 91 129 пенсионери са подали заявки за служебно преизчисляване, като техните пенсии ще бъдат преизчислени по отношение на тяхното предпочитание.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР