„Всички наши мотиви за антикорупционния закон сме ги изразили както

...
„Всички наши мотиви за антикорупционния закон сме ги изразили както
Коментари Харесай

Йончева: Ако имаше демократично управление, можехме да водим диалог в парламента

„ Всички наши претекстове за антикорупционния закон сме ги изразили както в комисия, по този начин и в пленарна зала по време на гласуването. Имахме спор, само че нямаше чуваемост”. Това сподели представителят на ПГ на „ Българска социалистическа партия за България” и лидер на листата на Българска социалистическа партия за евроизборите Елена Йончева пред БНР.

По думите ѝ е ясно, че този закон не работи и ще докара единствено до кавги, а не до действителна битка с корупцията. „ Скандалите към „ Апартаментгейт” единствено потвърждава тази теза”, добави Йончева.

„ Ако имаше демократично ръководство, можехме да водим разговор в Народното събрание. Опитвахме две години - макар всички рационални причини срещу антикорупционния закон, които давахме, той беше признат и докара до кавги. Не може ръководещите да избират управление на орган, който ще ги управлява. Нямаше да има „ Апартаментгейт”, в случай че този орган си вършеше работата”, уверена е Йончева.

„ В началото на 2018 година внесохме всички документи по „ Кумгейт”. За страдание, прокуратурата към момента не е дала отговор”, означи Йончева. Тя напомни, че един регионален координатор назначава някогашни сътрудници и родственици, посредством които се усвояват повече от 100 милиона лв. от публични поръчки, множеството в областта на санирането.

По мотив дейностите на Борисов с оставките, Йончева разяснява: „ Политиката на оставките е политика на бушоните. Г-н Борисов не отстранява тези хора, той им споделя: „ Момчета, разкриха ни.”

По думите ѝ той се пробва да скрие „ тези момчета” от телевизионните кавги. „ Цветанов излезе от Народното събрание, само че той стана „ Цветанов +”, т.е. ще бъде още по-ефективен. Махат се бушоните, с цел да остане основният човек”, безапелационна бе Йончева.

Тя съобщи, че не става дума за това, че хората в Народното събрание ще се сменят с други, а че страната ще се ръководи по същия метод. „ Въпросът е цялата тази система да бъде разбита”, заключи Йончева.

Водачът на листата на Българска социалистическа партия за евроизборите разяснява, че Лаура Кьовеши, макар че има поредност от обвинявания в Румъния, е пожеланият претендент на Европейската комисия за европейски прокурор. „ Европа доста добре вижда какво става и в България”. Тя цитира отчета на Европейска комисия от предходната година, където се споделя, че 2/3 от видните политически персони не се проверяват за корупционни кавги, за които има сигнали.

По мотив обвиняванията против Българска социалистическа партия и нея, Йончева напомни: „ ГЕРБ извадиха "малката бухалка " против мен, когато споделих, че се краде от санирането. Тогава Борисов излезе с медийна неистина за мен. Преди два дни го осъдих за неистина. По тематиката с пътищата същоизвадиха "малка бухалка ".

"Аз съм сигурна, че доста скоро ще стане ясно какъв е сюжетът на ГЕРБ за организирането на „ огромната бухалка”. По думите ѝ това, което ръководещите назовават стопански напредък не съществува, а той е вследствие на ползване. „ Растежът е доста дребен и подсигурява бедността освен на настоящето, само че и на идващото потомство. 11 милиарда лв. в България всяка година изтичат”, разяснява Йончева.

„ Апартаментгейт е върхът на една голяма камара. Тя не може да съществува без знанието на премиера”, уверена е Йончева.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР