Всички началници на клиники в най-голямата АГ-болница в България, десетки

...
Всички началници на клиники в най-голямата АГ-болница в България, десетки
Коментари Харесай

Лекарите от „Майчин дом“ застанаха зад директора си в безпрецедентна подкрепа

Всички началници на клиники в най-голямата АГ-болница в България, десетки лекари, акушерки и пациентки се изправиха в поддръжка на управлението и шефа проф. Иван Костов.

„ Възмутена съм от натиска на дребна група хора към целия личен състав на болничното заведение “, сподели проф. Слънчева, най-хубавият неонатолог в България, в чиято клиника се избавят недоносени бебета от цяла страна. Лекарите показаха голямото си отвращение от лъжите и операциите, които се популяризират от някогашната краткотрайно изпълняваща длъжността шеф на клиниката по неонатология доктор Георгиева, доктор Алън Начев и двама пенсионирани преди години лекари.

Атаката против шефа на „ Майчин дом “ проф. Костов стартира преди месеци откакто беше разгласен конкурс за шеф на клиниката " Анестезиология и интензивно лекуване ". Поради липса на хабилитация доктор Георгиева не можеше да заема поста, защото по закон шеф на клиника в университетска болница може да е единствено хабилитирано лице. Това отключи серия от доноси и сигнали против управление и последвали над 10 инспекции от „ Вътрешен одит “ и „ Медицински контрол “ на Министерство на здравеопазването.

Началниците на клиники опровергаха  изказванията, че средствата за в допълнение стимулиране на личния състав се разпределят еднолично от изпълнителния шеф. „ Допълнителното материално стимулиране не зависи от изпълнителния шеф на болничното заведение. Тези средства се разпределят, според вътрешни правила сред екипа на клиниката, в който вземат участие ръководителят на клиниката, лекари и акушери “, съобщи доктор Дяволов, шеф поделение „ Висока рискова бременност “. Той добави, че за него това, което се случва е извънредно неточно и унизително за всички лекари, които се пробват да си правят работата.

Лекарите дадоха отговор и на обвиняванията на доктор Начев, че той не е допускан да оперира с апарата за роботизирана хирургия „ Да Винчи “. Оказа се, че доктор Начев няма документ, който разрешава да прави такива интервенции и не е минал през наложителните курсове за образование. „ Майчин дом “ сега разполага с два екипа за роботизирана хирургия и образова трети.

„ Гордея се с това, че бях част от решението за закупуване на най-модерния уред за роботизирана хирургия за най-голямата държавна АГ-болница. Убеден съм, че държавните лечебни заведения би трябвало да са конкурентни на частните и да предоставяме на доста по-широк кръг от пациенти услуга на международно здравно равнище. Три са държавните лечебни заведения, които развиват роботизирана хирургия все още, а частните са над два пъти повече.  Единственият метод доктор да получи документ за конзолен хирург (това е хирургът, който оперира с робота) е да премине през серия от образования – да има документ за лапароскопска хирургия, да направи най-малко 30 асистенции в роботизирани интервенции и чак по-късно да бъде подготвен и тестван от компанията „ Интуитив Сърджикал “, която дава единодушието си за приемане на документ за работа с „ Да Винчи “. Това е и  единственият документ, който се признава от НЗОК в България. В страната ни все още има към 15 сертифицирани хирурзи-гинеколози. Аз персонално получих документ през ноември 2018 година и то след години на асистенции, 4 образования в Съединени американски щати и финално в Гент и Страсбург, които съм финансирал персонално “, съобщи в своя позиция изпълнителния шеф проф. Костов.

От финансовия отдел на болничното заведение оповестиха действителните приходи на проф. Костов като изпълнителен шеф. Заплатата на шефа варира сред 6 и 9 хиляди лева месечно от 2020 до 2023 година и се дефинира по методика, избрана от Министерство на здравеопазването. Всички останали доходи се образуват от действително осъществени интервенции и прегледи от проф. Костов, който е един от най-търсените АГ-хирурзи и народен съветник по агушерство и гинекология.

Финансовия шеф съобщи, че в протокол на „ Медицинския контрол “ е била открита техническа неточност и поради неточност в сумирането е записана сумата 1,6 млн. лева, която е над два пъти по-висока от действителната за този интервал. Техническата неточност е приета и отразена в преднамерено писмо от организацията до болничното заведение.

Директорът на медицинския център към „ Майчин дом “ доктор Мирослав Георгиев оповести пред медиите, че за последните 6 години ръководство на проф. Костов приходите на центъра са се вдигнали 4 пъти и е почнало действителното възобновяване и съоръжение на центъра.

Проф. Костов оповести, че е завел каузи против доктор Начев и доктор Георгиева за популяризираните клюки. Болницата изпраща сигнал до полицията и за заплащани от пациенти на доктор Начев операционни сетове (еднократни принадлежности и материали), които не са употребявани от него по време на интервенциите. Съмненията за злоупотреби идват от болничната аптека, защото е на практика невероятно операционен сет да се изписва от аптека откакто интервенцията е към този момент осъществена.

„ През последните седмици „ през “ няколко индивида трябваше да бъда „ предизвестен “ или „ известен “, че съм наблюдаван и записван. Не знам каква реакция се очакваше от мен на това „ предизвестие “. Вероятно да замълча и да се откажа, откакто акцията по очернянето ми е прераснала в акция по заплашване “, съобщи в позиция проф. Костов.

 

 

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР