Всички молби и документи, дали основание за надпланов прием на

...
Всички молби и документи, дали основание за надпланов прием на
Коментари Харесай

Журналист от OFFNews спечели дело за СМГ: РУО трябва да покаже как са влезли ученици извън приема

Всички молби и документи, дали съображение за надпланов банкет на деца в V клас в Софийската математическа гимназия през 2018 година, да бъдат предоставени на публицист от OFFNews, постанови Административният съд в София-град.
 Край на влизането с връзки в учебно заведение. Ето измененията след абсурда със СМГ  След следствието на OFFNews за СМГ: Затварят малките врати за успореден банкет в елитните гимназии  Как се влиза в СМГ, когато класирането няма значение
С влезнало в действие решение №1398 от 5 март 2019 година арбитър Красимира Милачкова се произнася по жалбата ни против решение на началничката на Регионалното ръководство на образованието към МОН в столицата за отвод от даване на документите. Поискахме ги при създаването на журналистическото ни разследване  " Как се влиза в СМГ, когато класирането няма значение ", в границите на което разкрихме, че 23 деца са признати над 156-те бройки в държавния план-прием за елитното математическо учебно заведение. Тези деца не са постигнали нужните за класиране резултати, само че са записани в СМГ на база писмени молби или тъжби, най-вероятно от родители, без забележима връзка с математическите им качества.

Поискахме документите на съображение Закона за достъп до социална информация на 20 ноември 2018 година, преди публикуването на следствието от 3 декември, с цел да изясним тъкмо какво е дало съображение на началничката на РУО да предприеме изключителната мярка - надпланов банкет в учебното заведение, за което годишно се борят стотици деца, които се приготвят в продължение на две или три години - още от 7-, 8-годишни - в школи и с частни математически уроци. Въпреки че категорично посочихме, че желаеме копията със заличени персонални данни, те ни бяха отказани с претекста, че информацията е служебна и няма независимо значение и че съдържа голям брой персонални данни, данни за здравословно положение, мнения и отзиви.  Обърнахме се към съда, където ни представляваше адв. Александър Кашъмов, началник на правния екип на Програма " Достъп до информация ".

По мотив претекста за персоналните данни съдът е безапелационен, че " в случая обаче това събитие не е съображение даването на документите да бъде отказано, защото, както е маркирано в заявката, документите са поискани със изтриване на съдържащите се в тях персонални данни ".

Съгласно закона, би трябвало да се дава информацията, достъпът до която не е стеснен, а в съответният случай, написа съдът,  този непълен достъп е бил изискуем .

" Ако се одобри, че закрилата на персоналните данни съставлява „ друга предпазена загадка “, то даването на желаните документи е било дължимо, след изтриване на съдържащите се в тях имена, адреси, посочени болести и други сходни и по метод, от който да може да се откри конкретната  причина за пренасяне на възпитаник над одобрения банкет , защото точно тази причина е събитието, обосноваващо публичния интерес в тази ситуация ", се споделя в претекстовете му.

Съдът не приема и другата догадка на РУО: че информацията е служебна:

" Другата догадка, обсъждана в претекстовете на оспорения акт – а точно уредената в член 13, алинея 2 ЗДОИ по отношение на служебна информация, обвързвана с оперативната подготовка на актовете, по аналогични съображения също не е съображение за отвод в тази ситуация . Наред с това, по силата на член 13, алинея 4 ЗДОИ, ограничаването за достъп до такава информация е категорично изключено при надделяващ публичен интерес . Последният е дефиниран в т. 6 от § 1 на ДР на ЗДОИ и събитията по делото постановат еднопосочен извод, че подобен в тази ситуация е налице " .

Предвид претекстовете си съдът приема, че решението на Регионалното ръководство на образованието в град София   " не е в сходство с материалноправните разпореждания и задачата на закона – да даде опция на жителите да си сформират лично мнение по отношение на активността на задължените по закона субекти, в тази ситуация –
началника на РУО София – град ".

С тези претекстове съдът анулира решението на РУО и задължава началника му да даде информацията, поискана от публицист от OFFNews в заявление вх. № РУО1-29502/20.11.2018 година

Тъй като решението не предстои на обжалване, OFFNews чака осъществяването му от началничката на РУО Ваня Кастрева, с което се надяваме претекстовете за надплановия банкет на съвсем цялостен клас в Софийската математическа гимназия да бъдат най-сетне изяснени.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР