Всички министри на Австрийската партия на свободата (FPOe) напуснаха правителството,

...
Всички министри на Австрийската партия на свободата (FPOe) напуснаха правителството,
Коментари Харесай

Гласуват вот на недоверие към Курц

Всички министри на Австрийската партия на свободата (FPOe) напуснаха държавното управление, откакто канцлерът Себастиан Курц предложи да бъде уволнен министърът на вътрешните работи Херберт Кикъл поради видеоскандал, включващ заместник-канцлера от FPOe Хайнц-Кристиан Щрахе.

Курц сподели, че Кикъл - който е от партията на Щрахе - е трябвало да подаде оставка, с цел да обезпечи " цялостно, транспарантно следствие " на случая, само че е отказал да направи това. Затова Курц е трябвало да " предложи на президента да уволни вътрешния министър ".

По-рано Курц допусна, че министрите от FPOe ще спазят обещанието си, и съобщи, че местата им ще бъдат заети до изборите от " специалисти или висши държавни чиновници ".

След нова среща сред Курц и президента Александър Ван дер Белен през вчерашния ден последният удостовери както формалното уволняване на Кикъл, по този начин и че местата на напусналите министри ще бъдат заети от специалисти с добра известност в обществото, а Себастиан Курц ще остане на поста канцлер до осъществяване на предварителните избори. Ван дер Белен разгласи също, че ще стартира съвещания с партиите за установяване на точната дата за вота, само че още в понеделник стана ясно, че той ще бъде плануван за първата половина на септември.

По гледище на опозиционните партии обаче австрийският парламент ще гласоподава избор на съмнение против канцлера Курц в понеделник. Това разгласи ръководителят на долната камара на Народното събрание Волфганг Соботка. Искането на опозицията обаче беше вотът да бъде гласуван още през днешния ден, на което се възпротивиха от ръководещата партия. До компромис не се стигна и Соботка еднолично насрочи гласуването за 27 май, с което си навлече мощни рецензии от социалдемократите. Соботка е от Австрийската национална партия на Курц. Като претекст той посочи, че желае " да даде място на акцията за изборите за Европейски парламент ".

Според онлайн портала Oe24 FPOe ще поддържа избор на съмнение към канцлера Курц. Бившият министър на вътрешните работи Херберт Кикъл също съобщи в изявление, че в случай че се гласоподава избор на съмнение, FPOe ще отдръпна поддръжката си за Курц.

Коалицията сред Австрийската национална партия и Австрийската партия на свободата се разпадна след издание на видео от юли 2017 година, в което на среща в Ибиса, Испания, жена предлага на Хайнц-Кристиан Щрахе да даде пари на партията, а в подмяна той дава обещание да предложи доходоносни публични поръчки. Впоследствие Щрахе подаде оставка като вицеканцлер и водач на партията си. Нейното ръководство краткотрайно бе поето от Норберт Хофер.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР