Всички министерства в България са направили анализ, според който няма

...
Всички министерства в България са направили анализ, според който няма
Коментари Харесай

В България няма да има област, която да не бъде засегната от Брекзит, каза Екатерина Захариева

Всички министерства в България са създали разбор, съгласно който няма област, която да остане незасегната от излизането на Англия от Европейския съюз. Това съобщи външният министър Екатерина Захариева по време на полемика за въздействието на Брекзит върху България.

Тя изброи три сюжета, които се преглеждат. При най-благоприятния до октомври би трябвало да бъдат завършени текстовете по съглашението за овакантяване и да има задоволително подробна декларация от водачите на Европейски Съюз за бъдещите връзки, освен комерсиалните, само че и за съдействието в сигурността, защитата, външната политика, в образованието, обществената област и други. При този сюжет последствията ще бъдат минимум и бизнесът и жителите ще могат гладко да преминат през процеса.

При втория сюжет се позволява, че ще има единодушие за текстовете на съглашението за овакантяване, само че по-малко изясненост за бъдещите връзки, не повече от това, което водачите на Европейски Съюз през март са одобрили. В този случай ще има непоклатимост и предвидимост през преходния интервал, само че няма да е ясно за търговията, образованието, трудовата подвижност и други какви ще са бъдещите връзки.

Третият вид е " корав Брекзит ", който Захариева е уверена, че никой не желае. Времето в действителност е малко и екипите би трябвало да положат оптимално старания, тъй че да намерят вид да се извърши уговорката за липса на твърда граница за Ирландия, сподели още тя.

По думите на Захариева би трябвало да се откри формулата, при която Англия да може без да бъде членка на Европейски Съюз, да взе участие в политики от общ интерес. Тя изброи стадиите в преговорния развой - фаза първа (посветена на съглашението за напускане) и фаза втора – бъдещи връзки. По времена първата фаза се разискват права на жителите, финансови въпроси, опазване на стабилността и мира сред Ирландия и Северна Ирландия.

До къде са договарянията

" Това, което европейските водачи се схванаха през декември предходната година, е че е реализиран задоволително прогрес по фаза едно и екипите би трябвало да стартират да приготвят съглашението за овакантяване. През мартенския съвет беше регистрирано: имаме единодушие по това, че ще има временен интервал до края на тази финансова рамка – до края на 2020 година, че правата на европейските жители ще бъдат непокътнати през този временен интервал, че Англия ще извърши финансовите си задължения до края на 2020 година, както и по други съглашения, да вземем за пример сред Европейски Съюз и Турция за бежанците, както и че няма да се допусне твърда граница сред Ирландия и Северна Ирландия ", изясни Захариева.

Главният договарящ на Европейски Съюз Мишел Барние разгласи, че има добър прогрес на плана на съглашение за овакантяване. Оставаха към момента отворени въпроси по Северна Ирландия, по-сложни механически въпроси за авторски права, риболовство и други, само че най-сложният отворен въпрос са връзките Ирландия – Северна Ирландия и ръководството на самото съглашение. Европейски Съюз желае непосредствено приложение и по време на преходния интервал, в случай че има разногласия, да се вземат решение от Съда на Европейски Съюз, добави тя.

" Времето ни притиска "

По думите й през май е било докладвано, че 25% от въпросите са към момента недоговорени. До през днешния ден има значителен прогрес по някои механически въпроси, само че към момента в действителност комплицираният въпрос за Северна Ирландия не е намерил дефинитивно решение в плана на съглашението за овакантяване, сподели още министърът.

" Времето ни притиска. Крайният период, в който би трябвало да се затворят всички текстове по съглашението е октомври тази година, тъй като в края на март това съглашение би трябвало да бъде утвърдено от английския парламент и от Европейския парламент ", посочи Захариева.

Тя изясни, че твърдият Брекзит е липса на всякакво съглашение за овакантяване, липса на временен интервал. " Защото за година и половина към момента не са контрактувани всичките текстове, няма по какъв начин в останалото време да подпишем и подготвим и да одобрим съглашение за бъдещите връзки ". Според Захариева преходът, през който Англия е нужен, тъй като бизнесът и жителите се нуждаят от предвидимост, сигурност и непоклатимост.

Правата на жителите

За жителите Захариева уточни, че през преходния интервал хората ще се употребяват с всички права. Желанието е да се резервира безвизовото пътешестване, което е значимо и за Европейски Съюз, и за Англия, и уреждайки статута си процедурите да не са тежки за тези, които са решили да останат във Англия след Брекзит. Все още няма изясненост какви ще са тези процедури, какъв брой ще костват, какви са документите, и какъв брой време ще лишават. Търсим взаимност, желаеме облекчени процедури, акцентира министърът.

" Това, което европейските водачи се съгласиха е, че желаят доста близки търговски връзки с Англия, без квоти, мита и непотребни тежести. Преговорите са двустранен развой, същото предпочитание се чу и от Англия, следва да забележим дали това ще се материализира в съответно съглашение за всеобхватна търговия ", съобщи министърът.

Според нея обаче връзките на Англия и Европейски Съюз не би трябвало да се изчерпват до търговски контракт. " Трябва да запазим околните връзки и стратегическото партньорство за сигурността, защитата и външната политика. Изключително значимо е какво ще се контракти за трудовата подвижност. Много е значимо съдействието в европейската организация за атомна сила, в образованието ".

Същинската работа за бъдещето може да стартира, когато сме затворили първа фаза, когато има единодушие на текста на съглашението, което е утвърдено от парламентите, добави Захариева. Тя посочи, че точно след решението за Брекзит стартира и дебатът по какъв начин да се реформира Европейски Съюз.

В отговор на запитване за уреждането на въпроса за ирландската граница Захариева означи, че " това е въпросът, по който има едно и също мнение, желаеме опазване на мирното съглашение, желаеме да няма твърда граница ", а в същото време това е най-трудният за решение механически въпрос. " Не приказваме единствено за артикули, а и за прекосяване на жители, за обществените права. Въпросите са доста и комплицирани механически ".

Търговията след Брекзит

Британският дипломат Ема Уотсън разяснява, че 75% от съглашението " към този момент е в зелено ", т.е. по тези въпроси има единодушие, а останалото следва да се контракти. Надеждата е да можем да октомври да затворим и тези въпроси, сподели тя. " Сложността е голяма, приказваме за над 40 години интеграция, което поражда огромна комплексност. " Тя също акцентира, че преходът е доста значим, тъй като бизнесът желае да възнамерява, да няма промени в нормативните уредби.

 Ема Хопкинс
© Велко Ангелов

Ема Хопкинс

За икономическите аспекти тя сподели, че се търсят най-дълбоки и всеобхватни съглашения за допустимо най-вече браншове. Ние не търсим особено отношение, само че има съображение за такова, ние сме голяма страна, споделяме едни и също полезности, имаме вяра, че нещо по-добро би трябвало да бъде препоръчано. Не мислим, че в случай че сме отвън единния пазар и митническия съюз, единственият вид са обичайните съглашения за свободна търговия, добави посланикът. По думите й за Англия общоприетите контракти за свободна търговия не са решението и Европейски Съюз е реализирал доста на тип съглашения, които са били някои от тях невиждани.

Надежден сътрудник

" След март следващата година ще видите една нова карта на Европейски Съюз. Англия ще продължи да е там. Искаме да продължим да сме благонадежден сътрудник, добър другар и съдружник. Това съдействие би трябвало да се уголемява ".

" Англия постоянно е била остров и е имала по-скоро на практика, а не прочувствени връзки с Европа. Не влязохме в Шенген, не взехме еврото. Отношенията ни постоянно са били леко странни... Европейски Съюз ще продължи да бъде нашият непосредствен другар и търговски сътрудник. Споделяме неговите полезности. Ние желаеме да можем да се възползваме от тези връзки, да вземем за пример със страни, с които сме нямали такива... Ние не желаеме да се затворим в себе си, а по отношение на връзките с Русия, опълчването на химическите оръжия, сирийските бежанци, ебола в Африка,това все са неща, които слагат ударението върху сигурност, защита. Ние няма да се изолираме, нас ни интересува какво се случва в света. Основните ни съдружия ще са с страните членки на Европейски Съюз ", сподели още Хопкинс.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР