Всички методи за лечение на епилепсия вече се реимбурсират от

...
Всички методи за лечение на епилепсия вече се реимбурсират от
Коментари Харесай

НЗОК вече реимбурсира всички методи за лечение на епилепсия

Всички способи за лекуване на епилепсия към този момент се възстановяват от НЗОК, оповестиха от УМБАЛ „ Св. Иван Рилски ”. Досега здравната каса покриваше лекуването с лекарства, както и хирургичните интервенции за повлияване на пристъпите.

България беше единствената страна от Европейски Съюз, в която възрастните пациенти трябваше сами да заплащат устройството за стимулация на вагусовия нерв (СВН) . При тази намеса подкожно, на гърдите на пациента, се слага дребен генератор на импулси, който е обвързван с левия вагусов нерв. На избрани шпации устройството изпраща сигнали до нерва и чрез него - до мозъка, чиято цел е да десинхронизират импулсите, които пораждат епилептични пристъпи.

СВН се употребява тогава, когато всички други средства за лекуване към този момент са изчерпани : пациентът не се повлиява от медикаменти, а оперативна намеса за унищожаване на епилептогенната зона е невъзможна.

„ СВН е лекуване на финален избор , т.е. когато нямаме никаква друга опция “, изясняват доцент Красимир Минкин и доцент Петя Димова. Екипът на доцент Димова и доцент Минкин е единственият у нас, който се занимава с хирургия на епилепсията. Те прецизират, че за разлика от хирургичната намеса, която, при вярна индикация и асортимент, при 70% от пациентите води до цялостно прекъсване на епилепсията, при СВН резултатът не е толкоз добър. „ Методът е ефикасен при 50% от пациентите, като понижава пристъпите на половина. Това значи, че в случай че до през вчерашния ден сте имали припадъци всеки ден, те ще станат през ден; или че в случай че са били десетки на брой, могат да станат единични. Лечението е палиативно, само че за хора с тежки и/или доста чести пристъпи тези промени са основни “.

Досега у нас СВН се покриваше единствено при деца, от Фонда за лекуване на деца. НЗОК към този момент ще реимбурсира процедурата при 10 възрастни пациента годишно.

Преди да им бъде вградено устройство, чиято цена е към 40 000 лева ., пациентите би трябвало да преминат през серия от проучвания, които да потвърдят, че никой от останалите налични способи за лекуване не работи. Задължителен измежду тези способи е продължителната видео ЕЕГ , която се организира само в Референтния център по функционална и епилептична хирургия към УМБАЛ „ Св. Иван Рилски “.

Много е значимо методът СВН да се ползва единствено от експерти, които схващат от него, тъй като в предишното е имало спекулации. Оперативната техника не е комплицирана, само че тук основният миг е вярната диагностика, изяснява доцент Минкин, който дружно с доцент Димова към този момент повече от 10 години се занимава с този проблем .

Хората с епилепсия в България са към 50 000 души , като при 25% от тях болестта не се повлиява от медикаментозно лекуване. Медикаментозната устойчивост се счита за потвърдена, когато два подобаващи и вярно приложени медикамента не са довели до приемлив надзор на епилептичните пристъпи. Това значи към 10 000 пациенти в България . Точно при тях би трябвало да се направи преценка, дали резекцията на епилептогенната зона би направила болестта им по-леко или даже е допустимо да спре епилептичните пристъпи. За страдание при част от болните това е невероятно: или тъй като епилептичните огнища са няколко и затова се постанова прекомерно огромна резекция на мозъка, или тъй като са ситуирани във функционално значима зона, в която интервенцията крие риск от увреждания. Точно в този миг идва на помощ ДВС.

Eдинственият в България профилиран център по хирургия на епилепсията действа от 2008 година към Клиниката по неврохирургия на УМБАЛ „ Св. Иван Рилски ”-София . Откакто е основан, в него са оперирани към 300 пациенти , при над 70% от тях е реализиран цялостен надзор над епилептичните пристъпи , като тази успеваемост е съизмерима с резултатите на водещите центрове по света.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР