Всички материали от проверката на Инспектората към Висшия съдебен съвет

...
Всички материали от проверката на Инспектората към Висшия съдебен съвет
Коментари Харесай

САС нареди да се разсекрети проверката за Цумгейт

Всички материали от инспекцията на Инспектората към Висшия правосъден съвет (ИВСС) по абсурда " Цумгейт " би трябвало да бъдат огласени, макар несъгласието на основния прокурор Сотир Цацаров. Това реши Административният съд в София по делото, което в. " Сега " води по Закона за достъп до социална информация против основния контрольор Теодора Точкова, която засекрети случая. Инспекторатът би трябвало да даде без ограничавания цялата информация, подреди арбитър Боряна Петкова.

На 10 юли м. година завърши инспекцията на инспектората по неуместната тематика за срещата на Цацаров с издателя на " Сега " Сашо Дончев в офиса на Георги Гергов от Българска социалистическа партия в ЦУМ. Изводът на ИВСС беше, че Етичният кодекс на магистратите не е нарушен, нито престижът на правосъдната власт е оскърбен от държанието на Цацаров. Проверката стартира по сигнал на гражданското придвижване " Боец " и завърши скоропостижно, без да стане ясно от кого са снети пояснения, какво и по какъв начин е тествано и по какъв начин се е стигнало до крайния извод.
" Сега " изиска документите от инспекцията, само че от инспектората обясниха, че тя е служебна загадка и е предпазена в идващите 6 месеца. Когато този период изтече, документът отново беше пожелан. Тогава Точкова отговори, че информацията е социална, само че няма да бъде предоставена, тъй като Цацаров и Гергов не били съгласни.
Съдия Петкова разрушава на пух и прахуляк отхвърли на Точкова, като приема, че той опонира на закона. Според нея не може да се лимитира достъпът до решенията на инспектората, с които завършват инспекциите за честност, спор на ползи, накърняване престижа на правосъдната власт или нарушение на правосъдната самостоятелност. В случая " Цумгейт " надвива публичният интерес, показва съдията и добавя, че той е с преимущество постоянно при тези инспекции и те не могат да бъдат загадка.
Съдия Петкова прави и други значими заключения: Цацаров е тестван по " Цумгейт " като основен прокурор, а не в персонално качество. От търсената информация обществото може да си сформира мнение за активността както на инспектора, по този начин и на основния прокурор. Даването на тази информация " несъмнено е причина за повишение публичността и отчетността " и на двете институции. Според съдията отводът на Гергов няма никакво значение.
Вероятно Точкова ще апелира решението пред Върховния административен съд. Докато пристигна време да се произнесе и той, Цацаров може би към този момент няма да е отпред на прокуратурата, защото мандатът му изтича в края на 2019 година, а и в правосъдните среди интензивно се приказва, че тази есен може да стане парламентарен арбитър.
Според юрист Александър Кашъмов от " Програма Достъп до информация ", който води делото, решението е значимо, тъй като основава сериозен стандарт и ново равнище на бистрота. " Много е значимо това, че информация, обвързвана с честността на висши магистрати, се приема за налична при надделяващ публичен интерес. От най-съществено значение за едно демократично общество е да може честността на хората, които стоят по върховете на системата, в това число правосъдната, да бъде на показ. И инспекциите за честност да бъдат изложени на публичен контрол ", сподели той.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР