Всички магистрални участъци и основни скоростни пътища ще бъдат обследвани

...
Всички магистрални участъци и основни скоростни пътища ще бъдат обследвани
Коментари Харесай

Цеков: Започва обследване на магистралите и скоростните пътища със скенер и георадар

„ Всички магистрални сектори и съществени скоростни пътища ще бъдат обследвани с георадар и със скенер за равнинност. Проверката ще стартира по главните магистрални сектори до месец. Изискал съм график, по който скенерът за равниност да направи „ образна диагностика “ първо на трасета, които са в гаранционни периоди, с цел да може при възможна открита неправда, страната да насочи искове против строителите. “

Това заяви министърът на районното развиване и благоустройството Андрей Цеков . Обследването ще бъде по публично одобрената Методика на Института за пътища и мостове. Ако диагностиката покаже понижена дебелина на асфалтовия пласт , ще бъдат взети ядки според методиката – през несъмнено разстояние от всеки сектор.

„ Взетите ядки асфалт от предходния екип на Министерство на регионалното развитие са единични, от сектори с изминал гаранционен период и не по публично одобрената методика на Института за пътища и мостове. Това на практика значи, че при установена понижена дебелина на настилката, страната не може да предявява искания “ , разяснява министърът пред „ NOVA “.

Цеков изясни, че автомагистрала „ Хемус “ е индикативен образец за това по какъв начин не би трябвало да се реализира магистрално строителство . Регионалният министър акцентира, че в случай че са били спазвани законът и публичният интерес, „ Хемус “ от дълго време щеше да е издигната. Той още веднъж напомни, че довършването ѝ е било предоставено посредством инхаус контракти за близо 2,7 милиарда лв. през 2018 и 2019-та година за да се заобиколи закона.

„ В последните две години и половина по автомагистрала „ Хемус “ не се строи действително “, заяви още министърът и добави, че това е по този начин, тъй като нито един негов предходник не е имал смелостта да огледа обстоятелствата такива, каквито са.

Според Цеков сега има две благоприятни условия за завършването на аутобана – страната да поеме риска да загуби задатъците за над 1 милиарда лв. или да търси метод да „ санира “ позволените престъпления по този начин, че да продължи строителството по към този момент подписаните контракти.

„ Държавата е вкарана в юридически капан “, изясни районният министър и акцентира, че най-хубавият вид е в този момент посредством законодателни ограничения да се даде опция да продължи строителството .

„ В момента се работи малко в първите три сектора на автомагистралата, за които са подписани контракти през 2018-2019-та година, като все още цените, на които са подписани договорите не дават отговор на пазарните условия, стана ясно още от думите на министъра. Първият сектор е подготвен на 76%, втори и трети – на към 40%. Това значи, че в границите на идващите две години, в края на 2025-та година, може да са подготвени още към 80 км от аутобана “, изясни Цеков.

Той осведоми още, че по автомагистрала „ Европа “ се работи и по двата сектора, като се чака секторът до Калотина да бъде приключен тази година. Продължават напъните за намиране на решение и за завършването на автомагистрала „ Струма “ . В момента се работи по вид за опазване трасето по източния скат на Кресненското дефиле и се търси различен маршрут в противоположната посока отвън дефилето.

„ Идеята е досегашният път да бъде непокътнат като местен сред обитаемоте места, по този начин ще се резервира и биоразнообразието в региона “ , акцентира районният министър. По думите му незабавно щом Европейската комисия утвърди този вид, до края на тази година може да стартира проектирането .

„ Трасето би трябвало да се построи до 2027-ма година “ , изясни министърът и добави, че по този метод ще се даде опция за различно транспортно решение в района.

Андрей Цеков осведоми, че към този момент са почнали предпроектни изследвания за разширение на автомагистрала „ Тракия “ сред София и Пловдив . След което би трябвало да се извървят процедурите по Оценка на въздействието върху околната среда и планиране, като реалистично до строителство на спомагателни ленти може да се стигне най-рано след 3 години.

Съвсем друг ще бъде методът по повод възлагането на зимното поддържане и настоящия ремонт и поддръжка на републиканската пътна мрежа, стана ясно от изявлението на министъра. За първи път поръчките са оповестени с аршин най-ниска цена , „ а това е най-голямата гаранция за свободна конкуренция “ , сподели Цеков. Той добави, че „ още в ден първи след приключване периода за подаване на офертите се отварят всички цени, прави се класиране, след което се ревизира дали дават отговор на авансово заложените условия единствено първият и вторият “ .

По думите му критериите са направени безусловно съобразено със спецификата и сложността на въпросната поръчка .

„ Републиканската пътна мрежа е към 20 000 км, което значи, че в една област имаме приблизително към 800 км пътна мрежа, която следва да бъде поддържана “ , акцентира министърът и добави:

„ Как освен това състояние е ограничаващо условието за съществуване на опит на 400 км, т. е. половината от обсега на пътната мрежа в съответната област? Категорично не е! Законът разрешава да бъде два пъти даже, ние сме го поставили половин. Целта е да се подсигурява, че въпросният реализатор ще има задоволително опит и запас да поддържа тази мрежа. Това не препятства дребните компании, тъй като те могат да се обединят, да създадат консорциум и да вземат участие в осъществяването. Бидейки по-малки, имайки по-малки спомагателни разноски, те ще могат да предложат евентуално по-добра цена и поради това, че прилагаме аршин най-ниска цена шансът да завоюват е голям. “

Регионалният министър е безапелационен, че при критерия най-ниска цена спечелилите компании ще работят по декларираните от тях суми.

„ Няма да има анекси, с които на по-късен стадий страната да заплаща в допълнение за пътно поддържане “ , сподели Цеков.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР