Всички леки и лекотоварни автомобили да бъдат разпределени в екокатегории

...
Всички леки и лекотоварни автомобили да бъдат разпределени в екокатегории
Коментари Харесай

Всички автомобили да получат нова екооценка, предвижда проект на наредба

Всички леки и лекотоварни коли да бъдат разпределени в екокатегории на база нездравословните излъчвания, които отделят при техническия обзор, предлага Министерството на превоза. Това е първа крачка към вероятно бъдещо въвеждане на ограничавания за потреблението на най-цапащите транспортни средства в избрани часови шпации и дадени зони в градовете.

Промяната ще стане факт с промени и допълнение към Наредба № Н-32 от 2011 година за периодическите прегледи за инспекция на техническата редовност на пътните транспортни средства. Те са качени за публично разискване в портала за публични съвещания на Министерски съвет.

Като претекст за измененията се показва, че съгласно Националната стратегия за възстановяване качеството на атмосферния въздух (2018-2024) в България отговорност на общините е да подобрят качеството на атмосферния въздух на своята територия, а това може да стане като се ограничи придвижването на моторните транспортни средства, които отделят високо количество нездравословни излъчвания в избрани елементи на обитаемото място, в дните с пикови стойности на замърсяването на въздуха. Отбелязва се, че сходна мярка към този момент се ползва в огромни европейски градове.

 Всички коли да получат нова екооценка, планува план на разпоредба
© Николай Дойчинов

Любопитен миг е, че наредбата ще обгръща единствено леките и лекотоварните коли (категории М1 и N1), само че не и рейсовете, и камионите, който постоянно са преносими заводи за пушек. Тя планува бензиновите и дизеловите коли да са в обособени групи, като за колите на всеки тип гориво те са четири.

Поставянето в групите ще става на база годината на произвеждане и екокатегорията (от такива без категория до Евро 6), както и отделяните нездравословни субстанции, като са сложени гранични стойности. Петата категория ще е единствено за електрическите транспортни средства.

Автомобилите на пропан-бутан и метан ще се категоризират на база излъчванията при работа на съответното гориво, а не на бензин или дизел. В наредбата се показва, че транспортните средства ще бъдат категоризирани по време на годишните механически прегледи, като при всяко последващо явяване ще се прави нова екопроверка.

 Всички коли да получат нова екооценка, планува план на разпоредба
© Николай Дойчинов

Предвижда се след минаване на прегледа всички коли да получат " интелигентен стикер ", данните в който могат да се четат от разстояние. Причината за това е следващ надзор, при въвеждане на ограничавания.

Дори наредбата да мине на утвърждение в този си тип, което е много противоречиво, преди заложените в нея ограничения да станат факт ще мине много време. Най-проблемен евентуално ще е моментът за избор на компания, която да достави умните стикери и устройствата, които четат информацията в тях.

Предвижданите категории за бензиновите коли
 Всички коли да получат нова екооценка, планува план на разпоредба

Предвижданите категории за дизеловите коли
 Всички коли да получат нова екооценка, планува план на разпоредба
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР