Всички, които имаме достъп до питейна вода и го приемаме

...
Всички, които имаме достъп до питейна вода и го приемаме
Коментари Харесай

Книгата, която пречиства водата

Всички, които имаме достъп до питейна вода и го одобряваме за нещо като даденост, не осъзнаваме какъв огромен проблем е това за милиони хора по света. За тях основаването на елементарен и ефикасен способ за пречистването й е от жизненоважна нужда.

Затова и от няколко години наред организацията с неспотапнска цел WATERisLIFE се пробва да сътвори задоволително благонадежден артикул, с помощта на който доста хора ще имат достъп до питейна вода. Един подобен артикул с бъдеще е Drinkable Book - книгата, която пречиства водата.

Група откриватели от Съединени американски щати, в съдействие с WATERisLIFE, създават книга със страници, импрегнирани със сребърни наночастици, които могат да се употребяват за пречистване на нечиста вода. Една страница от тази " книга за пиянство " евентуално може да филтрира до 100 литра питейна вода, като обезпечава на ниска цена, стабилно решение за общности, страдащи от тежки санитарни проблеми.

View this post on Instagram
A post shared by ECOADVISOR | Be the CHANGE (@ecoadvisor_) on Apr 5, 2020 at 7:58am PDT

Признавайки, че среброто е ефикасен антимикробен препарат, Тереза Данкович от университета Carnegie Mellon в Питсбърг, Пенсилвания употребява концепцията, с цел да стартира концепцията за книга, която би могла по едно и също време да насърчи верните санитарни практики и да пречисти водата.

Когато водата премине през сребърните наночастици, 99.9 % от бактериите се унищожават и тя става годна за пиянство. Веднъж щом страницата бъде откъсната, тя може да се употребява неведнъж като филтър, пишат от Scientific American.

Освен че работи антимикробно, книгата образова хората за водната хигиена и включва потребни препоръки за опазването на здравето.

View this post on Instagram
A post shared by Andrey (@33zeze) on Sep 12, 2016 at 6:59am PDT

Болестите, пренасяни с вода, като коремен тиф или диария, убиват 1.5 милиона души годишно в международен мащаб. Вината за това са на първо място неприятните санитарни условия или незадоволителните пречиствателни уреди, а несъответстващите хигиенични практики също водят до повишаване на нездравословни организми във водоснабдяването, като да вземем за пример Ешерихия коли.
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР