„Всички, които имаха свръхочаквания към решението на Конституционния съд, останаха

...
„Всички, които имаха свръхочаквания към решението на Конституционния съд, останаха
Коментари Харесай

Бивш конституционен съдия: КС каза, че президентът не е недосегаем

„ Всички, които имаха свръхочаквания към решението на Конституционния съд, останаха недоволни. Конституционния съд сподели, че президентът не е недостижим, той носи отговорност. Конституционните съдии се произнасят с единогласие “.

Това сподели пред БНР някогашният парламентарен арбитър проф. доктор Пламен Киров, учител в катедра „ Конституционни правни науки “ в СУ „ Климент Охридски “. Действащ президент и вицепрезидент могат да бъдат разследвани, само че не може да им бъдат повдигани обвинявания. Това следва от решението на Конституционния съд, който бе сезиран от основния прокурор с искане да пояснява текста от Конституцията, обвързван с имунитета на президента.

По думите на проф. Киров е забавно да се четат претекстовете на Конституционен съд: „ Единствените недосегаеми хора си остават народните представители, които не носят наказателна отговорност по Конституция за изразените от тях отзиви и за гласуванията си в Народното събрание “.

Конституционен съд се произнесе може ли да бъде разследван Радев

Проф. Киров добави: „ Президентът не дава отговор за своите дейности при осъществяване на своите конституционни функционалности, с изключения на дейности, окачествени като държавна измяна или нарушаване на Конституцията. Конституционен съд внася едно значимо конкретизиране в понятието „ държавна измяна “. Държавна измяна са всички незаконни действия, които влизат в съставите на глава Първа на особената част в Наказателен кодекс – закононарушенията против републиката “.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР