Всички клиенти на застрахователна компания „Олимпик“, които имат действащи договори,

...
Всички клиенти на застрахователна компания „Олимпик“, които имат действащи договори,
Коментари Харесай

КФН: Застрахователят Олимпик трябва да възстанови 9,35 млн. лв. по прекратените полици

Всички клиенти на застрахователна компания „ Олимпик “, които имат настоящи контракти, имат право да получат назад платените награди по тях за периода, в който договорите няма да работят. Това сподели заместник-председателят на Комисията по финансов контрол (КФН) Ралица Агайн.
Агайн управлява ръководство „ Застрахователен контрол “ в КФН и даде детайлности към протичащото се със отнетия лиценз на застрахователното сдружение „ Олимпик “, което е лицензирано в Кипър, само че при изискванията на обединен пазар в Европейски Съюз прави активност и у нас.
Тя увери, че незабавно след приемането на информацията от кипърския регулатор в региона на застраховането на 10 май, още в същия ден КФН е забранила продажбата на застраховки, както и предписание с активите на застрахователя в България, съобщи БГНЕС.
В среднощ през днешния ден ще бъдат прекъснати автоматизирано всички контракти с сдружението в Кипър и у нас. Връщането на платените награди обаче няма да се случи незабавно, а в процедурата по разпродажба на застрахователя, дружно с всички негови кредитори.
„ Засегнатите клиенти по застраховка „ Гражданска отговорност “ са 197 551. Толкова са настоящите полици към днешна дата “, разясни Ралица Агайн.
Положението се усложнява в допълнение и от обстоятелството, че голяма част от застраховките са подписани при изискванията на разсрочено заплащане на наградата. „ Помолихме гаранционния фонд да ни даде информация за това по какъв начин изтичат падежите на тези вноски, с цел да преценим мащаба на това извънредно неприятно събитие за нашия пазар “, акцентира зам.-председателят на КФН.
Застрахователното сдружение е лицензирано в Кипър, а единствената друга страна, в която то правило активност посредством собствен клон е България.
„ Направихме план въз основа на информацията на Гаранционния фонд за парите, които „ Олимпик “ би трябвало да възвърне по прекратените полици. Общо са на стойност 9,35 млн. лв.. Общата стойност на тези полици възлиза на 40 млн. лв.. Между 3 лв. и 78 лв. е междинната загуба за клиент “, добави още зам.-председателят на КФН.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР