Всички казуси по предложените промени в Закона за бюджета са

...
Всички казуси по предложените промени в Закона за бюджета са
Коментари Харесай

Бюджет ще има. Лидерите на ГЕРБ и ПП-ДБ се договориха да не прекрояват предложенията на правителството

Всички проблеми по препоръчаните промени в Закона за бюджета са изгледани и той ще бъде признат. Това споделиха в коридорите на Народното събрание съпредседателите на " Продължаваме промяната-Демократична България " (ПП-ДБ) Кирил Петков и Христо Иванов , и водачът на ГЕРБ Бойко Борисов .

Изявлението им пристигна след лидерска среща, на която тримата са решили разногласията, които породиха във вторник.

След близо 11-часово съвещание комисията одобри на второ четене Закона за държавния бюджет за 2023 година, само че без препоръчаните от министъра на финансите Асен Василев основни ограничения за усилване на данъчния надзор. Заедно с това доста бяха повишени и разноските, без това да се съобрази с приходната рамка. Промените пристигнаха по предложение на депутатите от ГЕРБ, подкрепени от " ИТН " (ИТН) и " Възраждане ".

Заради направените промени Василев сподели, че министерството на финансите към този момент не поддържа оферти бюджет.

" Мнозинството се консолидира към решения, свързани с приходните ограничения в бюджета, към които през вчерашния ден в комисията имаше подозрение. Най-важното нещо е, че бюджет ще има ", сподели Христо Иванов.

Той посочи, че става въпрос за разногласието какъв брой огромни да са компаниите, за които ще се ползват ограниченията за електронно заплащане. Постигнатият консенсус е за компании с над 100 души личен състав, а не заложеното предложение това да са компании с над 50 души личен състав.

" Ако няма бюджет, държавното управление пада. Отстъпих много неща ", сподели Бойко Борисов.

В сряда министър председателят Николай Денков също удостовери, че бюджетът ще бъде признат и добави, че взетите от комисията по бюджет и финанси " неверни решения " ще " бъдат поправени ". По думите му, в случай че програмата на държавното управление не бъде финансово обезпечена, тя ще остане единствено под формата на " положителни планове ".

" Имам уверенията на водачите на партиите, които поддържат държавното управление, че те ще поправят тези решения, които през вчерашния ден бяха взети и ще одобряват финансовата рамка, по този начин както е подадена от Министерския съвет ", сподели Денков

Казусът с неналичието на гласуван бюджет за 2023 година продължава от месеци. Още в края на предходната година депутатите одобриха удължаването на действието на бюджета за 2022 година Това се случи по време на ръководството на служебното държавно управление на Румен Радев, което на няколко пъти отхвърли да внесе проектобюджет за 2023 година

В предизборната акция гласуването на постоянен бюджет за 2023 година залегна като съществена точка в стратегиите на всички партии, които след това попаднаха в Народното събрание.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР