Всички камери в изборни помещения да бъдат изключени от 7

...
Всички камери в изборни помещения да бъдат изключени от 7
Коментари Харесай

ЦИК разпореди всички камери в секции да се изключат в неделя

Всички камери в изборни пространства да бъдат изключени от 7 до 20 ч. в неделя, разпореди ЦИК. Устройствата би трябвало да бъдат с покрити обективи.

До 23 май ръководителите на лечебни заведения, обществени институции и места за задържане би трябвало да уведомят съответните общински администрации за броя на хората в тях с право да гласоподават.

До 25 май партиите могат да записват в РИК покровители. До момента ЦИК е записала 2575 наблюдаващи от 14 неправителствени органозации. Отказ е получила фондация, която по закон няма право да записва наблюдаващи.

Постъпили са 60 сигнала и 26 тъжби. ЦИК е одобрила 84 контракта за общо 569 000 лева за медийни пакети.

Относно писмото на омбудсмана Мая Манолова за контролно броене на разписките от машинното гласоподаване представителят на ЦИК Таня Цанева отговори, че такова може да бъде направено от РИК. “Обмисляме вид за последващи избори да се направи такова броене или във всички избори, или да се направи инспекция на инцидентен принцип ”, сподели Цанева.

Тя увери, че към този момент са доставени бюлетините за всички секции в чужбина.

Цанева изрази терзание, че към момента гласоподавателите не се ориентират за номерата на преференциите в бюлетината и в ЦИК постъпвали такива въпроси. Затова тя подсети, че гласоподавателят би трябвало да попълни първо вота си в квадратчетата, където са партиите, обединенията и самостоятелните претенденти, а по-късно, в случай че желае да гласоподава и с преференция в кръгчетата за претендент от съответната листа. Важно е да даде бюлетината си за втори щемпел, откакто гласоподава, тъй като другояче тя ще е недействителна. /24chasa.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР